Tidak sahaja air. Buah-buahan, sayur-sayuran, walaupun daging dapat memenuhi keperluan pengambilan cecair tubuh. Penyelidikan menunjukkan bahawa rehidrasi tubuh bisa lebih berkesan dengan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran berbanding dengan meminum air sahaja.
Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak hanya mengandung kadar air yang tinggi tetapi juga mineral, gula semulajadi, vitamin dan asid amino yang diperlukan oleh tubuh. Kandungan-kandungan buah dan sayur inilah yang menjadikan tubuh menyerap dan menyimpan cecair lebih baik daripada hanya meminum air sahaja.
Keperluan 2 liter air sehari tidak sahaja dapat dipenuhi dengan mengambil air dan minuman lain. Kira-kira 20 peratus daripada jumlah ini boleh didapatkan dari sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh mengandung 90 peratus cecair. Berikut ini ialah beberapa alternatif sumber cecair selain air mineral.
Anggur
Di samping mengurangkan kadar kolesterol jahat, anggur mengandungi sekitar 90,5 peratus cecair.
Stroberi
Semua buah kumpulan beri ternyata baik untuk mengelakkan dehidrasi. Namun dari semuanya, strawberi merah ialah yang paling banyak mengandungi cecair, iaitu sebanyak 91 peratus.
Timun
Buah atau sayur yang kerap menjadi komponen utama sayur ulam dan aloi dalam salad ini mengandungi kira-kira 96,7 peratus cecair.
Salad
Salad yang biasa diselitkan ke dalam hamburger atau sebagai gabungan sayuran lain dalam sayur ulam pendamping makanan utama ini mengandungi cecair sebanyak 95,6 peratus.
Tomato
Menggabungkan tomato dalam salad atau sebagai bahagian sayur ulam boleh menjadikan anda mendapat cecair dalam kadar 94.5 peratus.
Tembikai, betik dan melon
Kira-kira 90 peratus komposisi ketiga buah ini terdiri dari air. Fakta lain, tembikai mengandungi likopen, zat pelawan kanser, dalam jumlah lebih banyak berbanding tomato. Selain itu, tembikai juga merupakan sumber yang baik untuk kalsium, magnesium, sodium dan potasium.
Belimbing
Buah tropika ini mengandung sekitar 91,4 peratus air. Selain dimakan sebagai buah potong, buah-buahan yang kaya dengan antioksida ini banyak didapati dalam rojak. Namun kandungan asid oksalik di dalamnya menjadikan belimbing sebaiknya tidak diambil penghidap gangguan buah pinggang.
Selain buah-buahan dan sayur-sayuran di atas, terdapat sayur-sayuran lain yang juga mempunyai kadar air cukup tinggi, seperti lobak merah, bayam, kol, sawi, dan brokoli. Di samping itu, pengambilan makanan berkadar air tinggi juga cenderung untuk menjadikan anda lebih banyak mengambil air. Sementara itu, minuman selain air mineral, seperti teh, kopi, dan minuman ringan bersoda justru bersifat diuretik yang bererti menjadikan buah pinggang menghasilkan lebih banyak air kencing, sehingga pada akhirnya cecair dari dalam tubuh berkurang.
Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak hanya mengandung kadar air yang tinggi tetapi juga mineral, gula semulajadi, vitamin dan asid amino yang diperlukan oleh tubuh. Kandungan-kandungan buah dan sayur inilah yang menjadikan tubuh menyerap dan menyimpan cecair lebih baik daripada hanya meminum air sahaja.
Keperluan 2 liter air sehari tidak sahaja dapat dipenuhi dengan mengambil air dan minuman lain. Kira-kira 20 peratus daripada jumlah ini boleh didapatkan dari sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh mengandung 90 peratus cecair. Berikut ini ialah beberapa alternatif sumber cecair selain air mineral.
Anggur
Di samping mengurangkan kadar kolesterol jahat, anggur mengandungi sekitar 90,5 peratus cecair.
Stroberi
Semua buah kumpulan beri ternyata baik untuk mengelakkan dehidrasi. Namun dari semuanya, strawberi merah ialah yang paling banyak mengandungi cecair, iaitu sebanyak 91 peratus.
Timun
Buah atau sayur yang kerap menjadi komponen utama sayur ulam dan aloi dalam salad ini mengandungi kira-kira 96,7 peratus cecair.
Salad
Salad yang biasa diselitkan ke dalam hamburger atau sebagai gabungan sayuran lain dalam sayur ulam pendamping makanan utama ini mengandungi cecair sebanyak 95,6 peratus.
Tomato
Menggabungkan tomato dalam salad atau sebagai bahagian sayur ulam boleh menjadikan anda mendapat cecair dalam kadar 94.5 peratus.
Tembikai, betik dan melon
Kira-kira 90 peratus komposisi ketiga buah ini terdiri dari air. Fakta lain, tembikai mengandungi likopen, zat pelawan kanser, dalam jumlah lebih banyak berbanding tomato. Selain itu, tembikai juga merupakan sumber yang baik untuk kalsium, magnesium, sodium dan potasium.
Belimbing
Buah tropika ini mengandung sekitar 91,4 peratus air. Selain dimakan sebagai buah potong, buah-buahan yang kaya dengan antioksida ini banyak didapati dalam rojak. Namun kandungan asid oksalik di dalamnya menjadikan belimbing sebaiknya tidak diambil penghidap gangguan buah pinggang.
Selain buah-buahan dan sayur-sayuran di atas, terdapat sayur-sayuran lain yang juga mempunyai kadar air cukup tinggi, seperti lobak merah, bayam, kol, sawi, dan brokoli. Di samping itu, pengambilan makanan berkadar air tinggi juga cenderung untuk menjadikan anda lebih banyak mengambil air. Sementara itu, minuman selain air mineral, seperti teh, kopi, dan minuman ringan bersoda justru bersifat diuretik yang bererti menjadikan buah pinggang menghasilkan lebih banyak air kencing, sehingga pada akhirnya cecair dari dalam tubuh berkurang.
Menangani Dehidrasi Dengan Mengambil Minum Dari Makanan
4/
5
Oleh
shella