Kebersihan dan air minum yang tidak sihat menjadikan tidak sedikit komuniti yang meninggal dunia kerana cirit-birit. Keadaan ini biasa menimpa komuniti di negara yang membangun.
Air minum yang sihat ialah air yang ciri-ciri fizikal, kandungan mikroba, dan bahan kimia adalah sesuai dengan ketentuan World Health Organization (WHO) atau standard kebangsaan kualiti air minum. Air minum dikehendaki memenuhi syarat-syarat umum sebagai berikut:
- Secara fizikal tidak berasa, berbau atau berwarna, tidak keruh, dan tidak berada dalam suhu tinggi.
- Tidak mengandungi bakteria seperti E. coli.
- Tidak mengandungi bahan kimia, misalnya racun perosak dan pembasmian melebihi had yang dibenarkan.
Jenis Air Minum
Secara umum, air minum di Negara kita terbahagi menjadi tiga jenis utama berdasarkan sumber, cara pemprosesan, dan penyediaannya.
Air minum dalam bungkusan/air botol
Air botol ialah air minum yang biasa disediakan dalam gelas atau botol plastik tertutup, atau kotak kadbod khusus. Kualiti air minum ini sebenarnya relatif lebih terjaga kerana produsennya harus memenuhi standard Kerajaan. Namun proses penyimpanan dan penjualan sehingga ke tangan pelanggan sering menjadikan jumlah bakteria yang dikandung dalam Air botol menjadi berlipat ganda. Contohnya membiarkan air minum dalam cawan atau botol plastik terdedah kepada cahaya matahari lama boleh menjadikan jumlah bakteria di dalamnya dapat melebihi batas.
Air minum isi ulang
Menyedari risiko pengambilan air tanah sebagai air minum, sebahagian komuniti lebih memilih menggunakan air minum dari depot-depot yang menyediakan air minum isi ulang. Meski demikian, tetap ada risiko di sebaliknya. Risiko seperti pemprosesan air minum yang tidak sesuai standard atau galon yang tidak disterilkan. Kerajaan pernah mendapati sampel air di beberapa depo di sebuah bandar yang kandungan kadmiumnya melebihi had yang disyorkan.
Untuk mengurangkan risiko, pastikan depo tempat anda mengisi semula air minum telah mendapat perakuan dari institusi atau agensi-agensi yang kompeten. Menurut undang-undang, ujian dilakukan oleh makmal pemeriksaan kualiti air yang dilantik oleh Kerajaan. Depo tersebut juga wajib membuat pemeriksaan produknya tiap enam bulan sekali ke makmal tersebut untuk memastikan kualiti air bersih.
Air tanah
Air tanah biasanya didapatkan melalui telaga atau pam elektrik. Namun kualiti air tanah di tempat-tempat tertentu perlu diambil perhatian. Kualiti air bersih ditentukan dari lingkungan sekitar, seperti jarak sumber air bersih dari tandas yang sebaik-baiknya tidak kurang dari 10 meter. Selain itu, air tanah yang berada di sekitar kawasan pertanian yang menggunakan racun perosak, perlombongan, dan industri juga terdedah tercemar oleh bahan kimia dan racun perosak.
Kedua-dua jenis air minum di atas umumnya digunakan dengan cara direbus terlebih dahulu. Namun apakah merebus air tanah menjadikan keadaan air ini serta merta selamat untuk dimakan? Hal ini bergantung kepada jenis bahan yang mencemarkan. Merebus memang boleh membunuh bakteria dalam air, tetapi merebus air yang tercemar bahan-bahan, seperti timbal, racun perosak, atau nitrat justru akan dapat meningkatkan konsentrasi zat tersebut.
Risiko Gangguan Kesehatan
Efek mengonsumsi air yang tercemar pada kesehatan manusia tergantung kepada jenis bahan yang mencemarinya, sebagai contoh:
- Patogen bernama kriptosporidium daripada najis haiwan atau manusia yang mencemari air minum boleh membawa gangguan penghadaman yang membahayakan nyawa.
- Sisa industri yang tidak dibuang mengikut prosedur boleh mengandungi bahan mineral berbahaya, seperti merkuri, yang kemudian mencemari air tanah.
- Nitrat dari baja yang mencemari air minum boleh membahayakan nyawa, terutama bayi yang mengambilnya. Dalam usus, nitrat diubah menjadi zat yang dapat menghambat peredaran oksigen dalam darah.
- Air minum yang tercemar timbal. Biasanya dari kawasan perlombongan atau industri, boleh membawa gangguan perkembangan mental dan fizikal. Sementara orang dewasa yang mengambil air yang tercemar timbal dalam jangka panjang berisiko mengalami tekanan darah tinggi dan gangguan buah pinggang.
Sebahagian orang lebih berisiko menghadapi gangguan kesihatan semasa mengambil air minum yang tercemar secara terus-menerus. Misalnya orang yang menderita HIV / AIDS, orang yang sedang menjalani kemoterapi, bayi dan kanak-kanak, wanita hamil, dan orang yang menjalani pemindahan organ.
Lebih berhati-hati apabila mengambil minuman olahan yang direbus atau yang menggunakan ais batu di tempat-tempat yang kurang bersih. Air yang direbus mahupun ais batu boleh saja berasal dari sumber tercemar. Air minum yang sihat harus menjadi perhatian kerana dengan mengambilnya secara teratur setiap hari, boleh menjadi kunci memperoleh tubuh yang sihat.
Pengambilan Air Bersih Untuk Mengelakkan Penyakit
4/
5
Oleh
shella