Mengurangkan kolesterol tinggi boleh dijalankan dengan langkah pengambilan nutrisi yang betul. Jika selama ini pola makan yang anda terapkan mencetuskan kolesterol tinggi, maka kini tiba masanya menukar apa yang anda makan untuk menekan kandungan kolesterol.
Tetapi apa yang dimaksudkan kolesterol? Kolesterol ialah lemak yang boleh didapati di dalam darah, yang diperlukan sel tubuh. Selain dihasilkan tubuh secara semulajadi, kolesterol didapati dari makanan.
Kolesterol terbahagi dalam dua jenis, iaitu LDL (low-density lipoprotein) dan HDL (high-density lipoprotein). LDL sering disebut kolesterol jahat, manakala HDL ialah kolesterol baik. Jika LDL dapat meningkatkan risiko sakit jantung, serangan jantung dan stroke, maka HDL mampu menekan risiko penyakit tersebut.
Kemampuan makanan dalam menekan kolesterol dalam badan berbeza-beza. Ada yang mengandungi serat larut yang mengikat kolesterol dalam penghadaman dan mengelakkan masuk peredaran darah, dan ada yang mampu mengurangkan tahap LDL secara langsung berkat kandungan lemak tidak tepu yang dimilikinya.
Elakkan makanan siap saji dan hadkan makan di luar. Usahakan untuk makan makanan yang diolah dan dimasak sendiri di rumah. Dengan demikian, anda pun boleh lebih menetapkan berapa banyak kandungan lemak yang masuk ke tubuh anda.
Sterol dan stanol terkandung dalam pelbagai jenis biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan. Keupayaan kedua-duanya dalam mengurangkan kolesterol, menarik pihak pengeluar makanan untuk menambah mereka ke dalam beberapa jenis makanan, seperti marjerin, jus oren, dan bijirin.
Sebelum mengambil ubat penurun kolesterol atau statin, cubalah dengan menukar pola makan dan tetap disiplin dalam menjaganya walaupun selepas tahap kolesterol kembali turun. Jangan lupa untuk bersenam secara teratur, mengehadkan pengambilan minuman keras dan elakkan kebiasaan merokok. Semua isu pola hidup sihat ini akan menjaga dan mengelakkan anda dari serangan jantung, strok dan pelbagai jenis kanser.
Tetapi apa yang dimaksudkan kolesterol? Kolesterol ialah lemak yang boleh didapati di dalam darah, yang diperlukan sel tubuh. Selain dihasilkan tubuh secara semulajadi, kolesterol didapati dari makanan.
Kolesterol terbahagi dalam dua jenis, iaitu LDL (low-density lipoprotein) dan HDL (high-density lipoprotein). LDL sering disebut kolesterol jahat, manakala HDL ialah kolesterol baik. Jika LDL dapat meningkatkan risiko sakit jantung, serangan jantung dan stroke, maka HDL mampu menekan risiko penyakit tersebut.
Risiko Akibat Kolesterol Tinggi
Terlalu banyak kolesterol masuk ke dalam tubuh, kemungkinan akan terkumpul pada arteri sehingga arteri mengeras dan mula tersumbat (angina). Kelebihan kolesterol boleh membawa serangan jantung dan stroke lantaran keradangan dan pembekuan darah. Mengatur pola makan memainkan peranan sangat penting dalam menurunkan kolesterol yang tinggi.Kemampuan makanan dalam menekan kolesterol dalam badan berbeza-beza. Ada yang mengandungi serat larut yang mengikat kolesterol dalam penghadaman dan mengelakkan masuk peredaran darah, dan ada yang mampu mengurangkan tahap LDL secara langsung berkat kandungan lemak tidak tepu yang dimilikinya.
Makanan Apa Saja yang Perlu Dihadkan?
Mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak tepu dapat mendorong meningkatkan kolesterol dalam darah, misalnya:- Daging berlemak
- Kulit ayam
- Kulit itik
- Makanan bersantan
- Mentega
- Goreng-gorengan
- Kek dan biskut
- Makanan mengandungi minyak kelapa atau minyak sawit.
Elakkan makanan siap saji dan hadkan makan di luar. Usahakan untuk makan makanan yang diolah dan dimasak sendiri di rumah. Dengan demikian, anda pun boleh lebih menetapkan berapa banyak kandungan lemak yang masuk ke tubuh anda.
Makanan yang Disyorkan
Untuk mengawal tahap kolesterol, beberapa makanan yang disyorkan mengandung serat tinggi dan lemak tidak tepu boleh diberi keutamaan, seperti:- Pengambilan buah epal, anggur, stroberi, dan oren yang kaya kandungan pektin, sebagai serat larut yang menekan LDL. Terung juga mengandungi serat larut tinggi. Anda juga boleh mengambil avokad yang tinggi kandungan lemak tidak jenuhnya.
- Mengambil soya dan produk olahan dari kacang soya, seperti tempe, tahu dan susu soya, boleh mengurangkan kandungan kolesterol.
- Makanan yang sudah ditambah dengan sterol dan stanol. Susunan molekul kedua zat tersebut hampir sama dengan kolesterol, sehingga dapat terkumpul bersama dalam saluran penghadaman. Kedua-duanya akan mengelakkan kolesterol diserap ke dalam aliran darah, sehingga keluar bersama sisa makanan. Kira-kira 2 gram tanaman sterol atau stanol per hari boleh menekan kolesterol LDL kira-kira 10 peratus.
- Biji-bijian gandum dan pelbagai jenis serelia dengan kulit ari yang masih utuh.
- Menggunakan minyak yang berasal dari tumbuh-tumbuhan seperti minyak canola, bunga matahari, dan minyak zaitun.
- Kira-kira 2-3 hidangan ikan setiap minggu dapat mengurangkan kandungan LDL dengan dua cara, iaitu sebagai pengganti daging dan sumber lemak omega-3 sebagai penahan LDL.
- Kacang-kacangan seperti kacang merah, walnut dan almon.
Sterol dan stanol terkandung dalam pelbagai jenis biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan. Keupayaan kedua-duanya dalam mengurangkan kolesterol, menarik pihak pengeluar makanan untuk menambah mereka ke dalam beberapa jenis makanan, seperti marjerin, jus oren, dan bijirin.
Sebelum mengambil ubat penurun kolesterol atau statin, cubalah dengan menukar pola makan dan tetap disiplin dalam menjaganya walaupun selepas tahap kolesterol kembali turun. Jangan lupa untuk bersenam secara teratur, mengehadkan pengambilan minuman keras dan elakkan kebiasaan merokok. Semua isu pola hidup sihat ini akan menjaga dan mengelakkan anda dari serangan jantung, strok dan pelbagai jenis kanser.
Mengambil Makanan Pengurang Kolesterol
4/
5
Oleh
shella