Jika kandungan kolesterol dalam darah cukup tinggi, ada trend anda juga akan mengalami asam urat. Jom, jaga agar kadar asam urat dan kolesterol tidak meningkat dengan mengelakkan atau mengurangkan makanan ini.
Asam urat ialah radang sendi yang boleh menyebabkan sendi (biasanya di ibu jari kaki) secara tiba-tiba terasa sakit, perih, kaku, dan bengkak. Penyakit ini disebabkan oleh pengumpulan zat yang disebut asam urat dalam darah. Menurut ahli reumatologi (kajian dan rawatan keadaan gangguan sendi, otot, tulang, dan jaringan ikat), penyakit asam urat berkaitan dengan sejumlah masalah metabolik, salah satu contohnya ialah kolesterol. Kolesterol diduga boleh meningkatkan atau menjadi faktor risiko berkembangnya penyakit asam urat.
Salah satu cara mengawal kadar asam urat dan kolesterol dalam darah tetap stabil ialah dengan menjalankan pola hidup sihat seperti memastikan pola makan dan bersenam secara teratur. Ada beberapa makanan yang boleh membuat asam urat dan juga kolesterol jadi tinggi. Apa sajakah itu?
Alkohol
Asam urat dan kolesterol tidak bersahabat dengan alkohol. Terlalu banyak mengambil minuman beralkohol, terutama bir, dianggap boleh meningkatkan pengeluaran asam urat sehingga menyebabkan serangan asam urat berulang-ulang. Selain itu, bir juga membuat tubuh kesukaran membuang asam urat keluar dari dalam tubuh. Lebih-lebih lagi, minum minuman beralkohol secara berlebihan alias dalam jumlah besar dapat meningkatkan kadar kolesterol dan trigliserida (salah satu jenis lemak) dalam darah.
Makanan laut
Makanan laut atau Seafood alias makanan laut seperti ikan teri, sardin, ikan kembung, tuna, dan kerang. Kenapa? Makanan tersebut mengandungi purin yang tinggi. Sementara lobster bukanlah pilihan yang baik (terutamanya bagi pesakit kolesterol tinggi) kerana kandungan kolesterolnya yang tinggi. Dalam 85 gram udang terkandung 61 mg kolesterol. Belum lagi jika lobster tersebut dimasak dengan cara digoreng atau jika anda mengambil lebih dari satu ekor, tentu tahap kolesterolnya akan meningkat. Jom, hadkan pengambilan makanan laut agar kadar asam urat dan kolesterol tetap selamat.
Organ
Tak cuma pesakit asam urat yang dilarang mengambil organ, orang dengan kolesterol tinggi juga disyorkan untuk mengelakkan. Hempedal, babat, kikil, hati, buah pinggang, kelenjar timus, dan lain sebagainya mempunyai kandungan purin yang tinggi dan menyumbang meningkatkan kadar asam urat. Purin ialah sebatian kimia tertentu dalam beberapa makanan yang akan berubah menjadi asam urat jika dipecahkan. Selain itu, hati juga tinggi kadar kolesterolnya. Kenapa? Kolesterol dibuat dan disimpan dalam hati, tahap kolesterol tertinggi dalam daging haiwan ditemui pada organ hatinya.
Tubuh yang sihat dapat diraih dengan memastikan kadar asam urat dan kolesterol dalam keadaan normal. Selain memastikan pengambilan makanan, jangan lupa untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap harinya.
Asam urat ialah radang sendi yang boleh menyebabkan sendi (biasanya di ibu jari kaki) secara tiba-tiba terasa sakit, perih, kaku, dan bengkak. Penyakit ini disebabkan oleh pengumpulan zat yang disebut asam urat dalam darah. Menurut ahli reumatologi (kajian dan rawatan keadaan gangguan sendi, otot, tulang, dan jaringan ikat), penyakit asam urat berkaitan dengan sejumlah masalah metabolik, salah satu contohnya ialah kolesterol. Kolesterol diduga boleh meningkatkan atau menjadi faktor risiko berkembangnya penyakit asam urat.
Salah satu cara mengawal kadar asam urat dan kolesterol dalam darah tetap stabil ialah dengan menjalankan pola hidup sihat seperti memastikan pola makan dan bersenam secara teratur. Ada beberapa makanan yang boleh membuat asam urat dan juga kolesterol jadi tinggi. Apa sajakah itu?
Alkohol
Asam urat dan kolesterol tidak bersahabat dengan alkohol. Terlalu banyak mengambil minuman beralkohol, terutama bir, dianggap boleh meningkatkan pengeluaran asam urat sehingga menyebabkan serangan asam urat berulang-ulang. Selain itu, bir juga membuat tubuh kesukaran membuang asam urat keluar dari dalam tubuh. Lebih-lebih lagi, minum minuman beralkohol secara berlebihan alias dalam jumlah besar dapat meningkatkan kadar kolesterol dan trigliserida (salah satu jenis lemak) dalam darah.
Makanan laut
Makanan laut atau Seafood alias makanan laut seperti ikan teri, sardin, ikan kembung, tuna, dan kerang. Kenapa? Makanan tersebut mengandungi purin yang tinggi. Sementara lobster bukanlah pilihan yang baik (terutamanya bagi pesakit kolesterol tinggi) kerana kandungan kolesterolnya yang tinggi. Dalam 85 gram udang terkandung 61 mg kolesterol. Belum lagi jika lobster tersebut dimasak dengan cara digoreng atau jika anda mengambil lebih dari satu ekor, tentu tahap kolesterolnya akan meningkat. Jom, hadkan pengambilan makanan laut agar kadar asam urat dan kolesterol tetap selamat.
Organ
Tak cuma pesakit asam urat yang dilarang mengambil organ, orang dengan kolesterol tinggi juga disyorkan untuk mengelakkan. Hempedal, babat, kikil, hati, buah pinggang, kelenjar timus, dan lain sebagainya mempunyai kandungan purin yang tinggi dan menyumbang meningkatkan kadar asam urat. Purin ialah sebatian kimia tertentu dalam beberapa makanan yang akan berubah menjadi asam urat jika dipecahkan. Selain itu, hati juga tinggi kadar kolesterolnya. Kenapa? Kolesterol dibuat dan disimpan dalam hati, tahap kolesterol tertinggi dalam daging haiwan ditemui pada organ hatinya.
Tubuh yang sihat dapat diraih dengan memastikan kadar asam urat dan kolesterol dalam keadaan normal. Selain memastikan pengambilan makanan, jangan lupa untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap harinya.
Pesakit Asam Urat Dan Kolesterol Elakkan Makan Ini
4/
5
Oleh
shella