Tuesday, January 24, 2017

Faedah Omega-3

Omega-3 kerap disebut sebagai bahan super yang kaya dengan faedah. Begitu banyak syarikat ubat-ubatan dan makanan tambahan di pasaran yang mendakwa bahawa produk-produknya mengandungi omega-3, kemudian dijual dengan harga mahal. Apakah nutrisi ini benar-benar berguna?

Asid lemak omega-3 terdiri daripada tiga jenis zat. Minyak ikan mengandungi asid dokosaheksaenoat (DHA) dan asid eikosapentanoik (EPA), serta beberapa kacang-kacangan, biji-bijian, dan tumbuh-tumbuhan mengandung asid alfa-linolenik (ALA) yang diproses tubuh menjadi asid lemak omega-3. Di samping diperolehi dari bahan semulajadi, omega-3 juga banyak ditawarkan dalam bentuk makanan tambahan.

Faedah Omega-3

Membongkar Fakta Faedah Omega-3

Bahan makanan dan makanan tambahan yang mengandung Omega-3 kerap dipercayai menjadi sumber yang membantu menentang gangguan kesihatan, seperti penyakit jantung, mengelakkan dementia, serta memainkan peranan penting dalam perkembangan janin.

Namun beberapa kajian yang membuat kesimpulan perkara di atas kerap tidak dijalankan dengan mekanisma yang tepat. Misalnya jumlah sampel yang tidak memenuhi syarat dan waktu pengamatan yang terlalu singkat. Berikut ini ialah beberapa dakwaan beserta faktanya.

Melegakan keradangan pada artritis rematoid

The American College of Rheumatology (ACR) menyatakan terdapat faedah terbatas pada pengambilan minyak ikan oleh penghidap artritis rematoid dalam mengurangkan keradangan. Namun hasil ini baru akan terasa berbulan-bulan selepas pemakaian.

Mengurangkan risiko kemurungan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu menangani kemurungan. Namun, seberapa ketara kesannya masih perlu diteliti lebih lanjut.

Membantu mengelakkan dementia

Dementia atau gangguan daya ingat, daya berfikir, dan cara berkelakuan diklaim dapat dielakkan dengan bantuan pengambilan omega-3. Namun faktanya kajian mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan omega-3 ternyata tidak membawa faedah tersebut pada warga tua. Penyelidikan lain juga mendapati bahawa omega-3 tidak memberikan kesan signifikan terhadap daya ingat dan daya kognitif pengonsumsinya.

Mengelakkan hilangnya penglihatan

Kajian pada 2008 mendapati bahawa pengambilan ikan yang berkadar minyak tinggi sekurang-kurangnya dua kali seminggu dapat mengurangkan risiko degenerasi makula kerana faktor umur. Meski demikian, bukti kajian ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Siri kajian yang dilakukan The UK Scientific Advisory Committee on Nutrition mendapati bahawa pengambilan ikan, terutama yang mengandungi minyak ikan tinggi, memang boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, serta mengurangkan risiko strok. Asid lemak omega-3 juga mempunyai kesan yang terhad terhadap tekanan darah.

Selain itu, penggunaan bahan makanan yang mengandung asam lemak omega-3 secara rutin dapat membantu mengurangkan kadar trigliserida dalam darah.

Mengurangkan risiko kanser

Belum ada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa omega-3 boleh mengurangkan risiko kanser. Malah kajian lain mendapati bahawa pengambilan suplemen omega-3 justru meningkatkan risiko kanser prostat mencapai 70 peratus. Kajian tersebut mendapati bahawa orang yang pada darahnya terdapat kandungan omega-3 dalam kadar tinggi, ternyata dikaitkan dengan peningkatan risiko pertumbuhan kanser prostat hingga 44 peratus.

Namun, pengambilan suplemen omega-3 dapat bermanfaat bagi penghidap kanser stadium lanjut dalam meningkatkan nafsu makan dan membantu menaikkan berat badan.

Risiko di Balik Omega-3

Di samping sebahagian dakwaan yang ternyata belum terbukti kuat, pengambilan omega-3 ternyata juga mengundang risiko sebagai berikut.

  • Pengambilan omega-3 dalam kadar tinggi boleh meningkatkan risiko jangkitan stroke hemoragik atau pembuluh darah pecah di dalam otak.
  • Tambahan omega-3 berisiko mengandung merkuri atau vitamin A dalam kadar yang justru meracuni tubuh. Di samping itu makanan tambahan ini juga berisiko menyebabkan gangguan pencernaan.
  • Ikan yang mengandung omega-3 juga sebaiknya tidak diambil berlebihan kerana risiko kandungan merkuri di dalamnya. Disyorkan untuk mengambil tidak lebih dari 4 hidangan ikan setiap minggu, terutama oleh bayi, kanak-kanak, ibu mengandung serta menyusukan.


Secara umum, omega-3 memang mempunyai sejumlah faedah yang menyihatkan badan. Namun tidak semua khasiat yang kerap disiarkan benar adanya. Satu perkara yang pasti, memilih mengambil omega-3 dari bahan makanan alami dengan kadar yang tidak berlebihan lebih baik berbanding mendapatkannya dari makanan tambahan.

Related Posts

Faedah Omega-3
4/ 5
Oleh