Selain nikmat, pelbagai faedah ubi ungu juga boleh anda rasakan. Mulai dari mengekalkan berat badan sehingga mengurangkan tekanan darah tinggi.
Karbohidrat tidak hanya boleh didapati daripada beras atau nasi, tetapi juga berasal dari ubi. Ubi mentah kaya akan karbohidrat kompleks, serat makanan dan beta-karoten (karotenoid provitamin A), serta mengandungi kadar mikronutrien yang seimbang. Dengan banyaknya kandungan yang ada di dalam ubi (termasuk ubi ungu), tidak menghairankan jika umbi-umbian yang satu ini pun kaya akan faedah yang berguna untuk tubuh.
Mengurangkan tekanan darah tinggi
Mengikut para penyelidik, mengambil ubi ungu berkesan mengurangkan tekanan darah serta mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok pada pesakit hipertensi. Sayur-sayuran, buah-buahan, atau umbi-umbian berwarna ungu kaya akan antioksidan seperti antosianin, karotenoid, dan asid fenolik. Fungsi antioksida tersebut ialah mengurangkan keradangan kronik yang berkaitan dengan penyakit jantung dan stroke.
Umbi ungu juga menawarkan kadar asid klorogenik yang tinggi. Dalam percubaan yang dijalankan terhadap haiwan, zat ini dinilai mampu mengurangkan tekanan darah tinggi. Dan tahukah anda jika ubi ungu lebih baik dimakan bersama dengan kulitnya? Cara ini dirasakan paling baik untuk mendapatkan khasiat maksimum antioksidan dari ubi ungu.
Mengekalkan berat badan
Ubi ungu baik dimakan oleh pesakit obesiti. Dalam sebuah kajian kecil terhadap pesakit obesiti disimpulkan bahawa menambah dua hidangan ubi ungu selama satu bulan dalam pengambilan makanan tidak akan membuat berat bedan naik. Sekaligus, tekanan darah mereka pun berkurang.
Antikanser
Ubi berwarna seperti ubi ungu menawarkan jumlah komponen anti-kanser yang tinggi. Sekali lagi, ini berkat antosianin yang kerap kali dikaitkan dapat mengurangkan risiko kanser. Penyelidik juga mendapati jika sianidin dan peonidin (turunan dari antosianin) didakwa mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Dan yang tak kalah penting, ubi ungu juga menawarkan tahap sebatian kimia fenol antipenuaan yang tinggi. Namun perlu diingat bahawa sifat anti-kanser tersebut hanya berlaku jika ubi ungu dalam keadaan segar. Jika sudah disimpan selama beberapa bulan, sifat antikanser ubi ungu akan berkurang.
Anti radang (anti inflamasi)
Kajian terhadap lelaki dewasa yang sihat menunjukkan jika mengambil ubi ungu didakwa mampu mengurangkan risiko keradangan atau inflamasi dan kerosakan DNA.
Pelbagai faedah ubi ungu seperti yang disebutkan di atas boleh anda dapatkan dengan berbagai cara, salah satunya dengan dibuat penganan berikut:
Keik Ubi Ungu
Bahan:
Cara membuat:
Jika ingin membeli dan mendapatkan faedah ubi ungu, elakkan yang berkedut atau bercambah kerana rasanya kurang manis. Selain itu, simpan ubi ungu di tempat yang sejuk dan kering.
Karbohidrat tidak hanya boleh didapati daripada beras atau nasi, tetapi juga berasal dari ubi. Ubi mentah kaya akan karbohidrat kompleks, serat makanan dan beta-karoten (karotenoid provitamin A), serta mengandungi kadar mikronutrien yang seimbang. Dengan banyaknya kandungan yang ada di dalam ubi (termasuk ubi ungu), tidak menghairankan jika umbi-umbian yang satu ini pun kaya akan faedah yang berguna untuk tubuh.
Mengurangkan tekanan darah tinggi
Mengikut para penyelidik, mengambil ubi ungu berkesan mengurangkan tekanan darah serta mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok pada pesakit hipertensi. Sayur-sayuran, buah-buahan, atau umbi-umbian berwarna ungu kaya akan antioksidan seperti antosianin, karotenoid, dan asid fenolik. Fungsi antioksida tersebut ialah mengurangkan keradangan kronik yang berkaitan dengan penyakit jantung dan stroke.
Umbi ungu juga menawarkan kadar asid klorogenik yang tinggi. Dalam percubaan yang dijalankan terhadap haiwan, zat ini dinilai mampu mengurangkan tekanan darah tinggi. Dan tahukah anda jika ubi ungu lebih baik dimakan bersama dengan kulitnya? Cara ini dirasakan paling baik untuk mendapatkan khasiat maksimum antioksidan dari ubi ungu.
Mengekalkan berat badan
Ubi ungu baik dimakan oleh pesakit obesiti. Dalam sebuah kajian kecil terhadap pesakit obesiti disimpulkan bahawa menambah dua hidangan ubi ungu selama satu bulan dalam pengambilan makanan tidak akan membuat berat bedan naik. Sekaligus, tekanan darah mereka pun berkurang.
Antikanser
Ubi berwarna seperti ubi ungu menawarkan jumlah komponen anti-kanser yang tinggi. Sekali lagi, ini berkat antosianin yang kerap kali dikaitkan dapat mengurangkan risiko kanser. Penyelidik juga mendapati jika sianidin dan peonidin (turunan dari antosianin) didakwa mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Dan yang tak kalah penting, ubi ungu juga menawarkan tahap sebatian kimia fenol antipenuaan yang tinggi. Namun perlu diingat bahawa sifat anti-kanser tersebut hanya berlaku jika ubi ungu dalam keadaan segar. Jika sudah disimpan selama beberapa bulan, sifat antikanser ubi ungu akan berkurang.
Anti radang (anti inflamasi)
Kajian terhadap lelaki dewasa yang sihat menunjukkan jika mengambil ubi ungu didakwa mampu mengurangkan risiko keradangan atau inflamasi dan kerosakan DNA.
Pelbagai faedah ubi ungu seperti yang disebutkan di atas boleh anda dapatkan dengan berbagai cara, salah satunya dengan dibuat penganan berikut:
Keik Ubi Ungu
Bahan:
- 3 buah ubi ungu manis, kupas dan potong dadu
- 250 ml santan
- 120 ml blueberry segar
- 2 sudu makan air perasan lemon
- 2 sudu makan mentega tawar
- 1 sudu makan madu
- 1 sudu teh kayu manis
- Kacang untuk hiasan
Cara membuat:
- Rebus ubi ungu hingga empuk dan matang, kurang lebih 15 minit. Angkat dan tiriskan.
- Taruh ubi ungu di dalam mangkuk besar dan hancurkan hingga halus.
- Panaskan oven sehingga suhu 204 ° Celcius.
- Campur santan, air perasan lemon, mentega, madu, dan kayu manis. Aduk hingga rata.
- Masukkan campuran nomor4 ke dalam adunan ubi ungu. Uli hingga rata.
- Kemudian tambahkan buah blueberry segar. Hancurkan dengan tangan dan menguli hingga rata kembali.
- Letakkan adunan ubi ungu dalam acuan mangkuk kecil, taburkan kacang di atasnya, dan panggang dalam oven selama 10-15 minit atau sehingga kacang matang.
Jika ingin membeli dan mendapatkan faedah ubi ungu, elakkan yang berkedut atau bercambah kerana rasanya kurang manis. Selain itu, simpan ubi ungu di tempat yang sejuk dan kering.
Faedah Ubi Ungu, Lazat Dimasak Hingga Antikanser
4/
5
Oleh
shella