Tuesday, October 11, 2016

Faedah Kacang Almond Membantu Elakkan Penyakit Berbahaya

Almond salah satu jenis kacang yang mempunyai rasa yang enak. Selain daripada rasanya, manfaat kacang almond juga boleh membantu menghalau pelbagai penyakit berat.

Kacang almond mengandungi banyak nutrisi, antara lain serat pangan, lemak tak tepu, serta beberapa jenis vitamin B, dan vitamin E. kacang badam juga mempunyai kandungan mineral yang berguna bagi tubuh seperti kalsium, magnesium, zat besi dan zink.

Faedah Kacang Almond Membantu Elakkan Penyakit Berbahaya

Membantu mengurangkan berat badan.

Meskipun mengambil kalori dengan jumlah yang sama, orang-orang yang mengamalkan pola makan dilengkapi dengan kacang almond mengalami penurunan berat badan lebih banyak berbanding pola makan height karbohidrat. Indeks jisim tubuh akan mengalami penurunan sehingga 18% pada pemakan kacang badam, berbanding yang tidak mengambil kacang almond yang hanya berjaya mengurangkan 11%. Ini artinya lemak tubuh yang digambarkan oleh perbandingan height dan berat badan berkurangan kira-kira 7 peratus bagi mereka yang memakan almond secara rutin.

Mengawal tahap gula darah.

Kajian yang dilakukan terhadap pesakit diabetes jenis 2 mengungkap, mereka yang memakan kacang almond boleh mengurangkan ubat-ubatan berbanding yang tidak mengambil kacang tersebut. Kesan sampingan ubat-ubatan untuk mengurangkan kadar gula darah salah satunya ialah menjadikan pemakainya sering merasa lapar, sehingga suka melanggar peraturan diet diabetes. Anjuran untuk mengambil almond bagi pesakit diabetes rupanya membantu penghidap merasa kenyang lebih lama, sehingga kadar gula darah stabil, dan akhirnya pemakaian ubat-ubatan untuk mengawal gula darah boleh dikurangkan.

Mengelakkan penyakit jantung.

Almond merupakan salah satu jenis kacang-kacangan yang boleh memperbaiki lemak darah yang baik untuk jantung. Satu kajian yang menggunakan almond sebagai makanan ringan dalam pola makan tertentu, mampu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung koronari.

Menstabilkan tekanan darah.

Orang-orang yang mengkonsumsi kacang almond nampak menghadapi penurunan tekanan darah sistolik, iaitu angka pertama pada pengukuran tekanan darah, sehingga 11 peratus.

Menekan kolesterol.

Faedah makanan yang menekan kolesterol boleh diperoleh kerana kacang almond kaya kandungan vitamin E. Vitamin E sebagai antioksidan yang mampu melindungi sel darah terhadap kerosakan, sekaligus mencegah penyumbatan arteri akibat kolesterol. Satu kajian mendedahkan, pengambilan almond berkaitan erat dengan peningkatan high density lipoprotein (HDL) atau disebut kolesterol baik dan menekan tahap low density lipoprotein (LDL) atau kolesterol jahat.

Mengurangkan risiko kanser usus besar.

Penyelidik menuturkan, pengambilan almond boleh mengurangkan peluang kanser usus besar kerana kandungan lemak yang terdapat di dalamnya.

Risiko Alergi

Meskipun mempunyai banyak manfaat, harus diperhatikan peluang risiko alergi. Jika diketahui menghadapi alergi kacang almond, maka elakkan juga segala jenis makanan yang mengandungi kacang almond tersebut.

Tindak balas alergi yang timbul sangat berbeza-beza, mulai dari gejala di bahagian tubuh tertentu seperti sindrom alahan mulut, sehingga gejala sistemik yang lebih parah seperti gangguan sistem pencernaan, pernafasan, dan lain-lain.

Untuk anda yang tidak mempunyai alahan kacang almond, boleh memanfaatkannya sebagai sumber pemakanan yang berguna bagi kesihatan tubuh. Meskipun demikian, hadkan pengambilan kacang almond kira-kira 28 gram atau segenggam setiap hari.

Ada pelbagai cara membentangkan, kacang almond boleh dijadikan makanan ringan yang sihat dengan dimakan mentah, dibakar, ataupun dimasukkan sebagai pelengkap sajian. Kacang almond juga boleh diproses menjadi minyak, tepung, sehingga susu.

Pelbagai penyakit yang berbahaya boleh ditindas risikonya dengan mengambil kacang almond secara teratur. Jika perlu, berunding dengan doktor mengenai peluang risiko alahan kacang almond.

Related Posts

Faedah Kacang Almond Membantu Elakkan Penyakit Berbahaya
4/ 5
Oleh