Salah satu lebihan dari buah-buahan untuk diet ialah mempunyai tiga mata yang memainkan peranan penting dalam menjayakan pengurangan berat badan. Ketiga-tiga mereka ialah rendah kandungan kalori dan lemak, tetapi kaya akan serat.
Kandungan serat dianggap boleh membantu sesiapa pun yang berhasrat mengurangkan berat badan untuk boleh merasa kenyang lebih lama. Di samping itu, mencurah-curah kandungan vitamin dan mineral meletakkan buah dalam kedudukan istimewa sebagai penunjang diet.
Pisang
Untuk mengurangkan berat badan, pisang boleh disyorkan sebagai makanan sihat yang boleh melambatkan rasa lapar sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh. Di samping itu, pisang ialah buah yang bebas lemak, kolesterol, dan natrium, tetapi tetap kaya akan vitamin dan mineral.
Avokado
Avokado mengandungi lemak baik berupa asid oleik yang merupakan lemak tidak tepu tunggal. Banyaknya kandungan lemak baik dalam buah ini bermanfaat untuk menunda lapar. Kebolehan dalam membantu mengawal kadar gula darah menjadikan yang mengambilnya merasa kenyang lebih lama. Lemak jenis ini juga dijangka baik bagi kesihatan jantung serta mampu menormalkan pembekuan darah.
Selain daripada kandungan lemak baik yang height, avokado juga kaya akan serat, vitamin, dan mineral. Dalam satu setengah buah avokad, mengandungi kira-kira 4.6 gram serat, folat, dan vitamin B6. Di dalamnya juga terkandung kalium dalam jumlah yang cukup banyak, iaitu kira-kira 345 mg.
Blueberry
Warna biru dalam buah ini ialah antioksidan kuat yang bernama anthocyanin. Zat tersebut dijangka mampu mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser, penyakit jantung, dan buta. Untuk diet, buah ini kaya akan serat yang dapat membantu seseorang merasakan kenyang lebih lama. Selain daripada itu, buah ini juga mempunyai kandungan kalori yang rendah. Dalam satu cawan pembentangan, buah ini hanya terdiri dari 80 kalori, namun serat yang terkandung di dalamnya boleh mencapai 4 gram.
Grapefruit
Buah ini ialah sejenis oren, tetapi mempunyai saiz yang lebih besar. Buah ini sangat membantu dalam mengurangkan berat badan, terutama bagi mereka yang berisiko terjejas penyakit diabetes. Setengah dari buah ini dijangka mampu mengurangkan berat badan sehingga 1.5 kg jika dimakan sebelum makan secara teratur selama tiga bulan.
Grapefruit menolong seseorang mengurangkan berat badan dengan menyebabkan kesan rasa kenyang. Sementara itu, fungsi membakar lemak yang konon dimiliki buah ini belum terbukti. Satu hal yang perlu diperhatikan ialah berhati-hati untuk memakan buah ini jika sedang menjalani rawatan. Disyorkan untuk berunding kepada doktor apakah buah ini berpengaruh negatif terhadap ubat yang dimakan atau sebaliknya.
Epal
Buah ini ialah makanan ringan yang sesuai bagi siapa pun yang sedang menjalani program mengurangkan berat badan. Satu epal rata-rata mengandungi 5 gram serat dan 85 peratus ialah air. Kandungan height air dan serat inilah yang menjaga gula darah boleh tetap stabil sehingga mencegah seseorang cepat lapar.
Kelebihan lain yang dimiliki epal ialah mengandungi flavonoid bernama quercetin. Kandungan ini penting kerana dijangka berkesan dalam melawan kanser tertentu, mengurangkan kerosakan kolesterol, dan membantu menyihatkan paru-paru.
Bagi siapa pun yang sedang menjalani program mengurangkan berat badan, cubalah pengambilan buah-buahan untuk diet di atas. Jika digabungkan dengan jadual makan yang baik, tidak mengambil makanan ringan dan minuman beralkohol secara berlebihan, serta aktif bersenam, maka potensi kejayaan diet akan kian besar.
Kandungan serat dianggap boleh membantu sesiapa pun yang berhasrat mengurangkan berat badan untuk boleh merasa kenyang lebih lama. Di samping itu, mencurah-curah kandungan vitamin dan mineral meletakkan buah dalam kedudukan istimewa sebagai penunjang diet.
Pelbagai Pilihan Buah untuk Diet
Untuk menjayakan diet mengurangkan berat badan, beberapa buah ini amat disyorkan untuk dimakan.Pisang
Untuk mengurangkan berat badan, pisang boleh disyorkan sebagai makanan sihat yang boleh melambatkan rasa lapar sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh. Di samping itu, pisang ialah buah yang bebas lemak, kolesterol, dan natrium, tetapi tetap kaya akan vitamin dan mineral.
Avokado
Avokado mengandungi lemak baik berupa asid oleik yang merupakan lemak tidak tepu tunggal. Banyaknya kandungan lemak baik dalam buah ini bermanfaat untuk menunda lapar. Kebolehan dalam membantu mengawal kadar gula darah menjadikan yang mengambilnya merasa kenyang lebih lama. Lemak jenis ini juga dijangka baik bagi kesihatan jantung serta mampu menormalkan pembekuan darah.
Selain daripada kandungan lemak baik yang height, avokado juga kaya akan serat, vitamin, dan mineral. Dalam satu setengah buah avokad, mengandungi kira-kira 4.6 gram serat, folat, dan vitamin B6. Di dalamnya juga terkandung kalium dalam jumlah yang cukup banyak, iaitu kira-kira 345 mg.
Blueberry
Warna biru dalam buah ini ialah antioksidan kuat yang bernama anthocyanin. Zat tersebut dijangka mampu mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser, penyakit jantung, dan buta. Untuk diet, buah ini kaya akan serat yang dapat membantu seseorang merasakan kenyang lebih lama. Selain daripada itu, buah ini juga mempunyai kandungan kalori yang rendah. Dalam satu cawan pembentangan, buah ini hanya terdiri dari 80 kalori, namun serat yang terkandung di dalamnya boleh mencapai 4 gram.
Grapefruit
Buah ini ialah sejenis oren, tetapi mempunyai saiz yang lebih besar. Buah ini sangat membantu dalam mengurangkan berat badan, terutama bagi mereka yang berisiko terjejas penyakit diabetes. Setengah dari buah ini dijangka mampu mengurangkan berat badan sehingga 1.5 kg jika dimakan sebelum makan secara teratur selama tiga bulan.
Grapefruit menolong seseorang mengurangkan berat badan dengan menyebabkan kesan rasa kenyang. Sementara itu, fungsi membakar lemak yang konon dimiliki buah ini belum terbukti. Satu hal yang perlu diperhatikan ialah berhati-hati untuk memakan buah ini jika sedang menjalani rawatan. Disyorkan untuk berunding kepada doktor apakah buah ini berpengaruh negatif terhadap ubat yang dimakan atau sebaliknya.
Epal
Buah ini ialah makanan ringan yang sesuai bagi siapa pun yang sedang menjalani program mengurangkan berat badan. Satu epal rata-rata mengandungi 5 gram serat dan 85 peratus ialah air. Kandungan height air dan serat inilah yang menjaga gula darah boleh tetap stabil sehingga mencegah seseorang cepat lapar.
Kelebihan lain yang dimiliki epal ialah mengandungi flavonoid bernama quercetin. Kandungan ini penting kerana dijangka berkesan dalam melawan kanser tertentu, mengurangkan kerosakan kolesterol, dan membantu menyihatkan paru-paru.
Bagi siapa pun yang sedang menjalani program mengurangkan berat badan, cubalah pengambilan buah-buahan untuk diet di atas. Jika digabungkan dengan jadual makan yang baik, tidak mengambil makanan ringan dan minuman beralkohol secara berlebihan, serta aktif bersenam, maka potensi kejayaan diet akan kian besar.
5 Senarai Buah Untuk Diet Khas Kurangkan Berat Badan
4/
5
Oleh
shella