Jika anda mencari buah-buahan yang terasa manis dan menjadikan kenyang, tapi tidak menggemukkan badan, maka buah naga boleh menjadi pilihan yang tepat. Tidak mempunyai karbohidrat kompleks menjadikannya lebih mudah dihadam tubuh.
Buah naga secara umumnya tumbuh di Asia Selatan, Asia Tengah, dan Tenggara. Kulitnya berwarna merah muda dan cukup tebal. Terdapat tiga jenis buah naga berdasarkan warna dagingnya, iaitu merah, putih, dan kuning. Satu buah naga secara umumnya mempunyai berat 150-600 gram.
Apabila dibuka, tekstur daging buah naga menyerupai buah kiwi, dengan bintik-bintik hitam yang ialah bijinya. Daging buah dan bijinya boleh diambil langsung secara serentak. Biji-biji hitam ini kaya akan lipid, yang penting untuk pertumbuhan sel.
Dalam setiap buah naga seberat 7 ons atau kira-kira 200 gram, terkandung nutrisi makro sekitar:
Satu gram serat yang berperanan sebagai probiotik yang membantu mengehadkan pertumbuhan bakteria berbahaya. Jika diambil secara teratur, dapat membantu memperbaiki kerja saluran penghadaman dan menghindarkan sembelit.
Tidak hanya itu, dalam satu buah naga juga disimpan banyak nutrisi mikro yang berguna untuk tubuh, yaitu:
Buah naga tidak mengandungi kolesterol, lemak trans, maupun lemak tepu. Jika diambil secara teratur buah ini dapat membantu menjaga tekanan darah dan mengawal kadar kolesterol. Sementara biji buah naga kaya akan asam lemak omega-3 dan omega-6 yang mengurangkan risiko gangguan kardiovaskular dan trigliserida.
Selain itu, buah naga juga mengandung vitamin B. Vitamin B1 berguna untuk memperbaiki metabolisme karbohidrat. B2 berperanan penting untuk kesihatan kulit, sistem pencernaan dan sel darah. Sementara selain menjaga kesihatan kulit, vitamin B3 juga berguna mengurangkan kolesterol jahat.
Pigmen merah pada buah naga mengandungi likopen, iaitu antioksidan yang dijangka dapat mengelakkan kanser prostat. Fitoalbumin yang juga terdapat dalam buah naga. Bahan ini berfungsi menghapuskan racun logam berat dari tubuh.
Penyelidikan mendapati bahawa memakan buah naga dapat berguna membantu meredakan gejala simpulan arteri yang sering dialami penghidap diabetes dan menjadi faktor risiko gangguan jantung. Mengambil ekstrak buah naga juga berguna memperbaiki kadar antioksidan dalam darah.
Mengambil buah naga, terutama yang dagingnya berwarna merah boleh menjadikan air seni dan najis juga menjadi berwarna kemerahan. Namun keadaan ini tidak membahayakan.
Selain diambil secara langsung, buah ini boleh diproses menjadi jus, jeli, yogurt, ais krim, atau digunakan sebagai aloi bersama makanan lain, seperti kuih dan salad. Sedangkan bunganya juga boleh diambil atau diolah menjadi teh.
Buah naga secara umumnya tumbuh di Asia Selatan, Asia Tengah, dan Tenggara. Kulitnya berwarna merah muda dan cukup tebal. Terdapat tiga jenis buah naga berdasarkan warna dagingnya, iaitu merah, putih, dan kuning. Satu buah naga secara umumnya mempunyai berat 150-600 gram.
Apabila dibuka, tekstur daging buah naga menyerupai buah kiwi, dengan bintik-bintik hitam yang ialah bijinya. Daging buah dan bijinya boleh diambil langsung secara serentak. Biji-biji hitam ini kaya akan lipid, yang penting untuk pertumbuhan sel.
Dalam setiap buah naga seberat 7 ons atau kira-kira 200 gram, terkandung nutrisi makro sekitar:
- 2 gram protein dan 0.4 gram lemak.
- 14 gram karbohidrat tidak kompleks, yang terutamanya terdiri daripada glukosa dan fruktosa.
Satu gram serat yang berperanan sebagai probiotik yang membantu mengehadkan pertumbuhan bakteria berbahaya. Jika diambil secara teratur, dapat membantu memperbaiki kerja saluran penghadaman dan menghindarkan sembelit.
Tidak hanya itu, dalam satu buah naga juga disimpan banyak nutrisi mikro yang berguna untuk tubuh, yaitu:
- Mencukupi 15 peratus pengambilan vitamin C harian. Vitamin C berperanan sebagai antioksida yang melindungi sel badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. Vitamin ini juga berperanan menghasilkan kolagen dan menyembuhkan luka. Kolagen diperlukan untuk membentuk tendon, ligamen, kulit, tulang rawan, dan saluran darah. Vitamin C juga penting untuk kesihatan tulang dan gigi.
- Mencukupi 10 peratus keperluan potasium harian. Potasium diperlukan untuk menyokong fungsi jantung, otot, saraf, dan pencernaan.
- Mengandungi 9 gram kalsium yang berguna untuk kesihatan gigi dan tulang.
- Mencukupi 8 peratus keperluan zat besi harian. Zat ini diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang menyalurkan oksigen ke seluruh tubuh.
Buah naga tidak mengandungi kolesterol, lemak trans, maupun lemak tepu. Jika diambil secara teratur buah ini dapat membantu menjaga tekanan darah dan mengawal kadar kolesterol. Sementara biji buah naga kaya akan asam lemak omega-3 dan omega-6 yang mengurangkan risiko gangguan kardiovaskular dan trigliserida.
Selain itu, buah naga juga mengandung vitamin B. Vitamin B1 berguna untuk memperbaiki metabolisme karbohidrat. B2 berperanan penting untuk kesihatan kulit, sistem pencernaan dan sel darah. Sementara selain menjaga kesihatan kulit, vitamin B3 juga berguna mengurangkan kolesterol jahat.
Pigmen merah pada buah naga mengandungi likopen, iaitu antioksidan yang dijangka dapat mengelakkan kanser prostat. Fitoalbumin yang juga terdapat dalam buah naga. Bahan ini berfungsi menghapuskan racun logam berat dari tubuh.
Penyelidikan mendapati bahawa memakan buah naga dapat berguna membantu meredakan gejala simpulan arteri yang sering dialami penghidap diabetes dan menjadi faktor risiko gangguan jantung. Mengambil ekstrak buah naga juga berguna memperbaiki kadar antioksidan dalam darah.
Mengambil buah naga, terutama yang dagingnya berwarna merah boleh menjadikan air seni dan najis juga menjadi berwarna kemerahan. Namun keadaan ini tidak membahayakan.
Selain diambil secara langsung, buah ini boleh diproses menjadi jus, jeli, yogurt, ais krim, atau digunakan sebagai aloi bersama makanan lain, seperti kuih dan salad. Sedangkan bunganya juga boleh diambil atau diolah menjadi teh.
Faedah Buah Naga Yang Penuh Nutrisi
4/
5
Oleh
shella