Pesakit diabetes tidak boleh berleluasa mengambil makanan. Ini kerana, jika salah pengambilan, kadar gula darah boleh meningkat. Untuk itu, perlu diketahui jenis makanan untuk pesakit diabetes.
Peningkatan kadar gula darah pada pesakit diabetes boleh berisiko kepada kesihatan seperti keletihan, pening, kerosakan saraf, penyakit jantung, hingga mengalami kebutaan bahkan kesedaran menurun.
Pesakit diabetes perlu hati-hati ketika anda akan memakan makanan. Bagi yang menghidap diabetes biasanya akan diberi terapi melalui pola makan teratur atau dipanggil terapi pemakanan perubatan. Terapi ini bertujuan untuk selalu mengambil makanan berkhasiat, rendah lemak dan kalori sehingga boleh mengawal kadar gula darah.
Di samping nasi putih, ada pelbagai jenis makanan lain yang harus dielakkan jika mahu kadar gula darah tetap terjaga yakni:
Peningkatan kadar gula darah pada pesakit diabetes boleh berisiko kepada kesihatan seperti keletihan, pening, kerosakan saraf, penyakit jantung, hingga mengalami kebutaan bahkan kesedaran menurun.
Pesakit diabetes perlu hati-hati ketika anda akan memakan makanan. Bagi yang menghidap diabetes biasanya akan diberi terapi melalui pola makan teratur atau dipanggil terapi pemakanan perubatan. Terapi ini bertujuan untuk selalu mengambil makanan berkhasiat, rendah lemak dan kalori sehingga boleh mengawal kadar gula darah.
Berikut ini contoh pilihan makanan untuk pesakit diabetes:
- Makanan yang dibuat dari biji-bijian utuh atau karbohidrat yang kompleks seperti nasi merah, kentang bakar, oatmeal, roti dan bijirin daripada biji-bijian utuh.
- Daging tanpa lemak yang dikukus, direbus, dibakar, dan dibakar.
- Sayur-sayuran yang diproses dengan cara direbus, dikukus, dibakar atau dimakan mentah. Sayur-sayuran yang baik untuk dimakan terutamanya untuk pesakit diabetes di antaranya brokoli dan bayam.
- Buah-buahan segar.Jika anda ingin menjadikannya jus, sebaiknya jangan ditambah gula.
- Kacang-kacangan, termasuk kacang soya dalam bentuk tahu yang dikukus, dimasak untuk sup dan ditumis.
- Popcorn tawar.
- Produk olahan susu rendah lemak dan telur.
- Ikan seperti tuna, salmon, sardin dan ikan kembung. Namun, elakkan ikan dengan kadar merkuri yang tinggi seperti ikan tongkol.
Makanan yang perlu dielakkan
Bagi sebahagian besar komuniti, belum puas rasanya jika menu hidangan tidak disertakan dengan nasi putih. Sedangkan, bagi pesakit diabetes, jenis makanan pokok ini harus dielakkan kerana mengandungi kadar gula yang tinggi berbanding sumber karbohidrat lain.Di samping nasi putih, ada pelbagai jenis makanan lain yang harus dielakkan jika mahu kadar gula darah tetap terjaga yakni:
- Sayur-sayuran dalam tin yang mengandungi kadar garam tinggi.
- Daging berlemak.
- Produk susu tinggi lemak.
- Hati, ampela, dan organ dalam haiwan lain.
- Makanan yang digoreng seperti ayam goreng, ikan goreng, pisang goreng, dan kentang goreng.
- Popcorn kaya rasa.
- Kulit ayam.
- Roti tawar putih.
- Makanan yang dibuat daripada tepung.
- Sayur-sayuran yang dimasak dengan tambahan garam, keju, mentega, dan sos dalam bilangan banyak.
- Buah-buahan dalam tin yang mengandungi banyak gula.
Adalah disyorkan anda mengambil makanan buatan sendiri. Dengan begitu anda boleh mengawasi bahan mentah dan tambahan apa saja yang akan masuk ke tubuh. Di samping jeli dalam memilih makanan untuk pesakit diabetes, anda juga disyorkan untuk rutin memeriksa kadar gula darah.
Jenis ujian gula darah berbeza-beza seperti ujian gula darah puasa, ujian gula darah rawak, ujian hemogblobin A1c, dan ujian toleransi glukosa oral. Rujuk kepada doktor, ujian gula darah jenis apa yang sesuai dengan keadaan anda beserta kuantiti makanan yang pas bagi tubuh anda.
Senarai Makanan Yang Baik Dan Buruk Untuk Pesakit Diabetes
4/
5
Oleh
shella