Produk susu tinggi protein yang boleh diperoleh di pasaran adalah susu pekat protein atau milk protein concentrate (MPC). Susu jenis ini mempunyai kandungan protein antara 40-90 peratus.
Yang pertama-tama dijalankan untuk menjadikan susu tinggi protein dengan MPC adalah memisahkan susu menjadi krim dan susu skim. Seterusnya, susu skim dipisahkan dengan menggunakan ultrafiltrasi guna membentuk kepekatan skim dengan kandungan laktosa yang kian sedikit. Filterisasi ini menggunakan teknik penyesuaian saiz molekul sebatian dalam susu.
Kerana molekul kasein dan whey protein mempunyai molekul lebih besar, maka kedua-dua sebatian ini akan tertinggal. Kompaun yang tertinggal ini kemudian dikeringkan sehingga membentuk serbuk. Proses susu tinggi protein selanjutnya adalah pemanasan tahap rendah guna mempertahankan nilai gizi.
Di samping proses ultrafiltrasi, produk susu tinggi protein juga boleh dihasilkan dengan cara mengendapkan protein dari susu. Boleh juga dengan dengan proses pencampuran protein susu dengan komponen susu lain. Meskipun tinggi protein, bukan bermakna susu jenis ini meninggalkan sebatian lain. Pelbagai mineral berharga yang tetap terkandung di dalamnya adalah magnesium, fosforus, dan kalsium.
Salah satu produk yang dengan menggunakan susu tinggi protein atau MPC sebagai bahan asasnya adalah susu formula bayi. Perkara ini patut diberi perhatian kerana sebahagian bayi berkemungkinan untuk alergi terhadap kandungan protein dalam susu formula yang mereka konsumsi.
Alasan bayi menghadapi alahan terhadap susu tinggi protein ialah kerana sistem imun tubuh mereka menganggap protein dalam susu sebagai sesuatu yang memudaratkan tubuh sehingga harus dilawan. Ketika reaksi alahan ini terjadi, maka Si Kecil akan mudah cerewet dan mudah marah. Mereka kemungkinan juga akan merasakan sakit perut atau gejala lain.
Hingga kini para pakar belum mengetahui dengan pasti kenapa ada bayi yang alahan terhadap protein susu dan ada yang tidak. Hanya saja, banyak yang meyakini bahawa perkara ini berkaitan dengan faktor genetik. Yang patut diperhatikan juga ialah risiko alahan protein susu ternyata lebih rendah pada bayi yang sebelum ini mendapat susu ibu.
Alahan kepada susu tinggi protein berbeza dengan intoleransi laktosa. Intoleransi laktosa merujuk kepada keadaan pencernaan bayi yang tidak mampu mencerna laktosa. Keadaan intoleransi laktosa sendiri jarang ditemui pada bayi, tetapi lebih umum ditemui pada orang-orang usia remaja atau dewasa. Untuk alahan protein pada susu sendiri biasanya akan hilang dengan sendirinya ketika mereka berumur 3-5 tahun.
Di samping sebagai bahan susu formula bayi, susu tinggi protein atau MPC juga biasa digunakan di dalam industri makanan. Industri minuman, makanan, dan produk nutrisi lain banyak yang menggunakan produk MPC. Contoh produk-produk yang menggunakan susu jenis ini, antara lain:
Di samping industri makanan, penggunaan susu tinggi protein juga boleh ditemui di dalam produk rawatan kecantikan.
Khusus industri keju, kewujudan susu tinggi protein amat menguntungkan dari segi ekonomi. Dengan produk ini, keju yang dihasilkan akan mempunyai kandungan protein lebih tinggi, belum lagi keju yang dihasilkan menjadi lebih banyak. Padahal, modal yang diperlukan untuk menghasilkan mereka sama dengan dengan menggunakan pengeluaran keju biasa.
Yang pertama-tama dijalankan untuk menjadikan susu tinggi protein dengan MPC adalah memisahkan susu menjadi krim dan susu skim. Seterusnya, susu skim dipisahkan dengan menggunakan ultrafiltrasi guna membentuk kepekatan skim dengan kandungan laktosa yang kian sedikit. Filterisasi ini menggunakan teknik penyesuaian saiz molekul sebatian dalam susu.
Kerana molekul kasein dan whey protein mempunyai molekul lebih besar, maka kedua-dua sebatian ini akan tertinggal. Kompaun yang tertinggal ini kemudian dikeringkan sehingga membentuk serbuk. Proses susu tinggi protein selanjutnya adalah pemanasan tahap rendah guna mempertahankan nilai gizi.
Di samping proses ultrafiltrasi, produk susu tinggi protein juga boleh dihasilkan dengan cara mengendapkan protein dari susu. Boleh juga dengan dengan proses pencampuran protein susu dengan komponen susu lain. Meskipun tinggi protein, bukan bermakna susu jenis ini meninggalkan sebatian lain. Pelbagai mineral berharga yang tetap terkandung di dalamnya adalah magnesium, fosforus, dan kalsium.
Sebahagian Bayi berisiko Alahan terhadap Susu Tinggi Protein
Salah satu produk yang dengan menggunakan susu tinggi protein atau MPC sebagai bahan asasnya adalah susu formula bayi. Perkara ini patut diberi perhatian kerana sebahagian bayi berkemungkinan untuk alergi terhadap kandungan protein dalam susu formula yang mereka konsumsi.
Alasan bayi menghadapi alahan terhadap susu tinggi protein ialah kerana sistem imun tubuh mereka menganggap protein dalam susu sebagai sesuatu yang memudaratkan tubuh sehingga harus dilawan. Ketika reaksi alahan ini terjadi, maka Si Kecil akan mudah cerewet dan mudah marah. Mereka kemungkinan juga akan merasakan sakit perut atau gejala lain.
Hingga kini para pakar belum mengetahui dengan pasti kenapa ada bayi yang alahan terhadap protein susu dan ada yang tidak. Hanya saja, banyak yang meyakini bahawa perkara ini berkaitan dengan faktor genetik. Yang patut diperhatikan juga ialah risiko alahan protein susu ternyata lebih rendah pada bayi yang sebelum ini mendapat susu ibu.
Alahan kepada susu tinggi protein berbeza dengan intoleransi laktosa. Intoleransi laktosa merujuk kepada keadaan pencernaan bayi yang tidak mampu mencerna laktosa. Keadaan intoleransi laktosa sendiri jarang ditemui pada bayi, tetapi lebih umum ditemui pada orang-orang usia remaja atau dewasa. Untuk alahan protein pada susu sendiri biasanya akan hilang dengan sendirinya ketika mereka berumur 3-5 tahun.
Fungsi Lain Susu Tinggi Protein
Di samping sebagai bahan susu formula bayi, susu tinggi protein atau MPC juga biasa digunakan di dalam industri makanan. Industri minuman, makanan, dan produk nutrisi lain banyak yang menggunakan produk MPC. Contoh produk-produk yang menggunakan susu jenis ini, antara lain:
- Makanan ringan berprotein (protein bar)
- yoghurt
- produk keju
- roti
- Bahan tambahan pada gula-gula
- Makanan penutup yang dibekukan
Di samping industri makanan, penggunaan susu tinggi protein juga boleh ditemui di dalam produk rawatan kecantikan.
Khusus industri keju, kewujudan susu tinggi protein amat menguntungkan dari segi ekonomi. Dengan produk ini, keju yang dihasilkan akan mempunyai kandungan protein lebih tinggi, belum lagi keju yang dihasilkan menjadi lebih banyak. Padahal, modal yang diperlukan untuk menghasilkan mereka sama dengan dengan menggunakan pengeluaran keju biasa.
Susu Tinggi Protein Dalam sufor Boleh Menjadi Punca Alahan
4/
5
Oleh
shella