Kek, gula-gula, hingga ais krim boleh dihidangkan dengan warna-warni yang menarik berkat bahan pewarna makanan. Meski memberikan pandangan yang menggiurkan, tetapi penggunaan pewarna semacam ini, terutama pewarna buatan, dikhuatiri boleh menjadi bahaya tersendiri kerana kandungan kimianya.
Pewarna makanan boleh berbentuk serbuk, cecair, gel, hingga pasta. Tujuan utamanya ialah menukar warna makanan asli menjadi warna-warna yang diingini. Selain digunakan untuk industri dan pembuatan makanan rumahan, pewarna makanan juga kerap digunakan di dalam dunia kerajinan tangan, peranti perubatan, farmaseutikal, dan kosmetik.
Penggunaannya harus melalui pemeriksaan yang ketat kerana ada sebahagian pewarna makanan yang mengandungi racun ataupun yang berisiko membawa gangguan kesihatan. Beberapa pewarna makanan buatan dipercayai berkaitan dengan peningkatan risiko menghadapi ADHD, tumor otak, gangguan perilaku pada anak, hingga kanser, walaupun hal tersebut masih memerlukan pembuktian lebih lanjut.
Zat-zat pewarna ini pada dasarnya berasal dari tumbuhan atau bahan tertentu, seperti gula yang dikaramelisasi, pewarna oren kemerahan yang berasal dari biji achiote yang merupakan tumbuhan dari Mexico, lycopene pada tomato, kunyit untuk warna kuning, ataupun lada.
Jika anda berminat untuk membuat pewarna makanan semulajadi sendiri, berikut ialah tahap yang boleh dijalankan menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Buah
Walaupun berwarna sangat cerah, beberapa buah tidak sesuai digunakan sebagai pewarna makanan. Buah-buahan seperti oren dan lemon mempunyai cecair yang jernih, sehingga tidak melekat pada makanan lain dengan baik. Untuk memilih buah yang baik sebagai pewarna makanan, buah-buahan di blender atau di peras dan tuangkan jus ke gelas bening. Arahkan gelas ke arah lampu. Semakin sedikit cahaya yang boleh menembusi gelas, semakin baik pula buah boleh menjadi pewarna makanan. Buah-buahan golongan beri, seperti buah strawberi, ceri, dan bluberi ialah contoh buah yang sesuai dijadikan pewarna makanan.
Pilih buah-buahan segar untuk dicampur atau diolah dengan pemerah jus bersama dengan sedikit air. Pastikan untuk mengupas kulit dan membuang biji atau bahagian yang tidak diperlukan. Setelah menjadi jus, saring serat, biji kecil maupun sisa buah-buahan lain yang masih tersisa dalam jus. Kadang-kadang jus ini sudah boleh digunakan sebagai pewarna. Tetapi bila anda ingin mendapatkan warna yang lebih tegas, tuang jus ke dalam kuali, masak dengan suhu panas tingkat sedang. Apabila jus telah berubah menjadi pasta kental, maka jus telah siap digunakan menjadi pewarna makanan semulajadi.
Sayur
Warna hijau dari tumbuh-tumbuhan seperti bayam dan pelbagai umbi-umbian, seperti bit ataupun lobak merah boleh menjadi pilihan yang baik sebagai pewarna makanan. Hal ini kerana tanaman tersebut mempunyai warna gelap dan pekat. Namun sayur-sayuran hijau lain seperti saderi, walaupun berwarna pekat tetapi mengandungi terlalu banyak air sehingga sukar menghasilkan warna yang baik.
Warna merah boleh diperolehi dari buah bit, dan warna oren dari lobak merah. Sedangkan warna ungu boleh diperoleh daripada kubis merah dan warna kuning dari kunyit. Cara pengolahannya pun tidak sukar.
Pertama, rebus sayur-sayuran sehingga warnanya melebur bersama air. Air inilah yang kemudian akan menjadi bahan pencelup. Jika warna melekat pada jari apabila dicelup ke dalam air rebusan ini, maka sayur-sayuran tersebut tepat digunakan sebagai pewarna. Gunakan sedikit air untuk warna lebih gelap dan tambah air untuk warna yang lebih terang.
Sayur-sayuran kemudian dikeringkan dengan cara dimasukkan ke oven tanpa membuatnya terbakar pada suhu sekitar 65 darjah Celsius, sekurang-kurangnya selama 5-6 jam. Untuk mempercepatkan proses, sayur-sayuran boleh dipotong menjadi potongan tipis-tipis. Meski prosesnya memerlukan masa yang lama, tetapi sayur-sayuran yang telah dikeringkan ini boleh tahan disimpan di dalam bekas kedap udara hingga beberapa bulan. Setelah itu, sayur-sayuran kering boleh ditumbuk menjadi serbuk. Tekstur yang halus dapat diperoleh dengan mengolahnya dengan penggiling kopi.
Jika merasa menyusahkan, beberapa sayur-sayuran dan rempah juga boleh diperolehi sudah dalam bentuk serbuk. Serbuk ini hanya perlu dicampur dengan air, kemudian disapukan pada bahan makanan yang akan diwarnai.
Pewarna makanan boleh berbentuk serbuk, cecair, gel, hingga pasta. Tujuan utamanya ialah menukar warna makanan asli menjadi warna-warna yang diingini. Selain digunakan untuk industri dan pembuatan makanan rumahan, pewarna makanan juga kerap digunakan di dalam dunia kerajinan tangan, peranti perubatan, farmaseutikal, dan kosmetik.
Penggunaannya harus melalui pemeriksaan yang ketat kerana ada sebahagian pewarna makanan yang mengandungi racun ataupun yang berisiko membawa gangguan kesihatan. Beberapa pewarna makanan buatan dipercayai berkaitan dengan peningkatan risiko menghadapi ADHD, tumor otak, gangguan perilaku pada anak, hingga kanser, walaupun hal tersebut masih memerlukan pembuktian lebih lanjut.
Membuat Pewarna Makanan Alami Sendiri
Berita baiknya, terdapat pewarna makanan semula jadi yang boleh dibuat sendiri di rumah menggunakan bahan-bahan yang mudah didapatkan di dapur. Pewarna makanan alami ini terdiri daripada empat kategori utama yang berasal dari pigmen tumbuh-tumbuhan, dikenali sebagai chlorophyllin, karotenoid, anthocyanins, dan betanin.Zat-zat pewarna ini pada dasarnya berasal dari tumbuhan atau bahan tertentu, seperti gula yang dikaramelisasi, pewarna oren kemerahan yang berasal dari biji achiote yang merupakan tumbuhan dari Mexico, lycopene pada tomato, kunyit untuk warna kuning, ataupun lada.
Jika anda berminat untuk membuat pewarna makanan semulajadi sendiri, berikut ialah tahap yang boleh dijalankan menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Buah
Walaupun berwarna sangat cerah, beberapa buah tidak sesuai digunakan sebagai pewarna makanan. Buah-buahan seperti oren dan lemon mempunyai cecair yang jernih, sehingga tidak melekat pada makanan lain dengan baik. Untuk memilih buah yang baik sebagai pewarna makanan, buah-buahan di blender atau di peras dan tuangkan jus ke gelas bening. Arahkan gelas ke arah lampu. Semakin sedikit cahaya yang boleh menembusi gelas, semakin baik pula buah boleh menjadi pewarna makanan. Buah-buahan golongan beri, seperti buah strawberi, ceri, dan bluberi ialah contoh buah yang sesuai dijadikan pewarna makanan.
Pilih buah-buahan segar untuk dicampur atau diolah dengan pemerah jus bersama dengan sedikit air. Pastikan untuk mengupas kulit dan membuang biji atau bahagian yang tidak diperlukan. Setelah menjadi jus, saring serat, biji kecil maupun sisa buah-buahan lain yang masih tersisa dalam jus. Kadang-kadang jus ini sudah boleh digunakan sebagai pewarna. Tetapi bila anda ingin mendapatkan warna yang lebih tegas, tuang jus ke dalam kuali, masak dengan suhu panas tingkat sedang. Apabila jus telah berubah menjadi pasta kental, maka jus telah siap digunakan menjadi pewarna makanan semulajadi.
Sayur
Warna hijau dari tumbuh-tumbuhan seperti bayam dan pelbagai umbi-umbian, seperti bit ataupun lobak merah boleh menjadi pilihan yang baik sebagai pewarna makanan. Hal ini kerana tanaman tersebut mempunyai warna gelap dan pekat. Namun sayur-sayuran hijau lain seperti saderi, walaupun berwarna pekat tetapi mengandungi terlalu banyak air sehingga sukar menghasilkan warna yang baik.
Warna merah boleh diperolehi dari buah bit, dan warna oren dari lobak merah. Sedangkan warna ungu boleh diperoleh daripada kubis merah dan warna kuning dari kunyit. Cara pengolahannya pun tidak sukar.
Pertama, rebus sayur-sayuran sehingga warnanya melebur bersama air. Air inilah yang kemudian akan menjadi bahan pencelup. Jika warna melekat pada jari apabila dicelup ke dalam air rebusan ini, maka sayur-sayuran tersebut tepat digunakan sebagai pewarna. Gunakan sedikit air untuk warna lebih gelap dan tambah air untuk warna yang lebih terang.
Sayur-sayuran kemudian dikeringkan dengan cara dimasukkan ke oven tanpa membuatnya terbakar pada suhu sekitar 65 darjah Celsius, sekurang-kurangnya selama 5-6 jam. Untuk mempercepatkan proses, sayur-sayuran boleh dipotong menjadi potongan tipis-tipis. Meski prosesnya memerlukan masa yang lama, tetapi sayur-sayuran yang telah dikeringkan ini boleh tahan disimpan di dalam bekas kedap udara hingga beberapa bulan. Setelah itu, sayur-sayuran kering boleh ditumbuk menjadi serbuk. Tekstur yang halus dapat diperoleh dengan mengolahnya dengan penggiling kopi.
Jika merasa menyusahkan, beberapa sayur-sayuran dan rempah juga boleh diperolehi sudah dalam bentuk serbuk. Serbuk ini hanya perlu dicampur dengan air, kemudian disapukan pada bahan makanan yang akan diwarnai.
Sihat Berkat Pewarna Makanan Semula Jadi Bikinan Sendiri
4/
5
Oleh
shella