Wednesday, November 2, 2016

Faedah Buah Bit, Si Merah Dengan Banyak Nutrien

Bit ialah tanaman umbi-umbian yang banyak digunakan untuk rawatan alami. Faedah buah bit yang boleh digunakan dengan cara direbus, dikukus, dibakar, Juiced, atau dimakan mentah ini pun sangat banyak.

Tetapi, bit bukanlah jenis buah-buahan, melainkan sayur-sayuran berwarna merah gelap yang tumbuh di dalam tanah. Bit mengandungi kalium, magnesium, zat besi, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, karbohidrat, protein, antioksidan, serat larut, dan terutama sekali folik atau vitamin B9. Malah, mengambil setengah cawan bit yang sudah dimasak sudah mampu memenuhi 17 peratus daripada jumlah keseluruhan 400-600 mikrogram pengambilan folat harian yang disyorkan. Selain itu, bit juga tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol.

Faedah Buah Bit, Si Merah Dengan Banyak Nutrien

Faedah buah bit

Berderet nutrien yang terkandung dalam bit tentu membuat sayur yang sering kali disangka buah ini mempunyai banyak khasiat untuk tubuh. Apa saja manfaat "buah" bit?

Penghadaman

Kerana kandungan serat yang tinggi, bit membantu mencegah sukar buang air besar.

Kanser

Para penyelidik percaya jika pigmen merah betacyanin dalam bit boleh melindungi tubuh dari berkembangnya sel kanser. Namun kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong kenyataan tersebut.

Keradangan

Bit mengandungi choline yang membantu pergerakan otot, belajar, memori, dan tidur manusia. Kolin juga membantu mengekalkan struktur membran sel, penghantaran impuls saraf, penyerapan lemak, dan mengurangkan keradangan kronik.

Hati

Ada beberapa keterangan yang menyatakan jika bahan kimia dalam bit boleh membantu melawan timbunan lemak di hati. Namun kajian lebih lanjut masih perlu untuk menyokong bukti tersebut.

Sukan dan prestasi olahraga

Jus bit diduga boleh meningkatkan pengambilan oksigen ke otot semasa kita bersenam. Hasilnya, tubuh mampu bersenam dalam masa yang lebih panjang, Sekali lagi, ini berkat kandungan nitrat dalam bit. Bit diyakini boleh membantu pesakit penyakit kardiovaskular, pernafasan, atau metabolik yang mengalami kesulitan bersenam kerana takut menjadi sesak. Tetapi ingat jika jus bit yang diminum tidak boleh berlebihan. Selain itu, masih diperlukan kajian dan keterangan lebih lanjut untuk menyokong pernyataan di atas.

Diabetes

Bit mengandungi antioksidan asid alpha-lipoic yang terbukti boleh menurunkan kadar glukosa, meningkatkan sensitiviti insulin, dan mencegah proses pengoksidaan sel pada pesakit diabetes.

Otak

Bit kaya akan nitrat yang akan diubah menjadi nitrit oleh bakteria di dalam mulut. Nitrit membantu pembukaan pembuluh darah (meluaskan pembuluh darah), dan meningkatkan aliran darah dan oksigen ke tempat-tempat yang kekurangan oksigen. Minum jus bit didakwa mampu memperbaiki aliran darah ke otak pada warga tua dan melawan perkembangan gejala nyanyuk. Namun sekali lagi, masih diperlukan keterangan dan penyelidikan lebih lanjut untuk menyokong pelbagai kenyataan tentang faedah "buah" bit tersebut.

Jantung dan tekanan darah

Bit kaya akan nitrat. Dalam tubuh, zat ini akan berubah menjadi nitrit oksida yang dipercayai mampu menurunkan tekanan darah. Malah, ada keterangan yang menunjukkan bahawa jus bit mampu mengurangkan tekanan darah, walau sahaja sedikit.

Selain itu, pigmen merah betacyanin dalam bit disyaki memainkan peranan dalam mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan penyakit jantung. Namun diperlukan keterangan dan penyelidikan lebih lanjut untuk menyokong faedah "buah" bit untuk kesihatan jantung dan pembuluh darah.

Faedah "buah" bit memang sangat berguna untuk kesihatan tubuh. Namun bukan bererti anda boleh mengambil bit dalam jumlah besar. Terlalu banyak makan bit justeru boleh menurunkan kadar kalsium dalam tubuh, merosakkan buah pinggang, malah memburukkan lagi penyakit buah pinggang.

Related Posts

Faedah Buah Bit, Si Merah Dengan Banyak Nutrien
4/ 5
Oleh