Salah satu mineral yang penting dalam membentuk struktur tulang yang sihat ialah magnesium. Mineral ini dijana secara semulajadi oleh tubuh atau boleh juga melalui pengambilan aneka makanan sehari-hari. Jika kandungannya dalam tubuh terlalu rendah, maka disarankan untuk mengambil mineral ini dalam bentuk suplemen.
Selain berperanan penting dalam pertumbuhan dan pemeliharaan tulang, magnesium juga diperlukan oleh berbagai bahagian tubuh. Sebatian ini penting untuk menunjang prestasi saraf dan otot dalam melakukan fungsi tertentu. Pengambilan magnesium yang ideal turut membantu usaha meneutralkan asid perut dan memuluskan jalan najis di dalam usus sebagai sebahagian daripada proses eksresi.
Inilah Fungsi Magnesium bagi Tubuh
Kadar keperluan tubuh atas magnesium yang sesuai ialah kira-kira 100 mg / hari. Tubuh manusia sendiri mengandungi kira-kira 20-28 mg magnesium. Sistem kerangka menyimpan separuh daripada keseluruhan magnesium tersebut, selebihnya tersebar di dalam cecair badan, otot, dan tisu lembut. Bilangan yang sesuai tersebut diperlukan demi bisa menjalani beberapa fungsi tubuh di bawah ini.
Mengurangkan gejala premenstrual
Para perempuan yang mengalami premenstrual mungkin juga mendapat manfaat positif daripada magnesium. Mineral ini kemungkinan boleh mengurangkan gejala premenstrual seperti kembung, insomnia, kaki bengkak, sakit payudara, dan perubahan berat badan. Agar lebih optimum untuk perkara ini, kombinasikan magnesium dan vitamin B6.
Berguna menjaga kesihatan jantung
Kajian mendapati kemungkinan bahawa magnesium mempunyai potensi untuk kesihatan otot, termasuk jantung. Sebatian ini diperlukan dalam penyaluran isyarat elektrik di dalam tubuh. Pengambilan magnesium yang sesuai berkaitan dengan penurunan risiko terkena hipetensi dan aterosklerosis. Beberapa kajian juga mendapati bahawa kekurangan magnesium boleh meningkatkan risiko pengapuran di dalam pembuluh darah arteri, penyakit kardiovaskular, serta batu buah pinggang terutama jika pengambilan kalsium berlebihan.
Baik untuk pesakit diabetes
Magnesium mungkin mempunyai peranan penting dalam metabolisme karbohidrat dan glukosa. Kerana perkara tersebut, mineral ini kemungkinan mempunyai kesan positif bagi pesakit diabetes. Beberapa kajian menunjukkan bahawa makin banyak pengambilan magnesium, makin rendah risiko seseorang terkena diabetes.
Berperanan dalam pembentukan tulang
Magnesium ber peranan penting dalam pembentukan tulang. Perkara ini terjadi kerana magnesium membantu asimilasi kalsium ke dalam tulang. Peranan magnesium lain dalam pembentukan tulang ialah mengaktifkan vitamin D di buah pinggang. Vitamin D merupakan vitamin yang penting dalam menyokong kesihatan tulang.
Mineral ini juga berkaitan dengan penurunan risiko osteoporosis, terutama bagi wanita pascamenopause. Selain itu juga berkaitan dengan peningkatan kepadatan tulang dan peningkatan pembentukan kristal tulang.
Merawat sembelit
Seseorang yang menghadapi sembelit atau sembelit boleh mengambil magnesium untuk meringankan penyakit pencernaan ini. Fungsi magnesium sendiri dalam perkara ini ialah membantu mencahar kotoran supaya mudah keluar. Selain itu, magnesium penting guna mempersiapkan usus sebelum menjalani pengendalian perubatan tertentu.
Tekanan darah tinggi semasa hamil
Mereka yang sedang hamil dan menghadapi tekanan darah tinggi, pengambilan magnesium boleh dilakukan. Sebatian magnesium dalam perkara ini akan mengurangkan risiko kejang pada perempuan hamil yang mengalami pre-eklampsia dan eklampsia (tekanan darah tinggi semasa hamil). Magnesium biasanya diberikan melalui infus atau suntik.
Gangguan penghadaman
Magnesium berguna bagi mereka yang menghadapi sakit ulu hati akibat gangguan penghadaman. Mineral ini bertindak sebagai antasida guna mengurangkan gejala sakit maag.
Bayam
Bayam ialah salah satu sayur-sayuran yang popular dan kaya akan nutrisi. Dari cawan bayam rebus, sekurang-kurangnya terdapat 157 mg magnesium di dalamnya.
Kacang tanah
Kacang tanah, termasuk jem roti dari kacang tanah, ia juga mengandungi mineral ini dalam jumlah yang lumayan besar. Dalam dua sudu makan mentega kacang, terdapat 49 mg magnesium.
Tahu
Dalam setengah cangkir tahu, ada 37 mg magnesium.
Almond
Kacang almond merupakan makanan ringan yang sehat dan kaya akan magnesium. Setidaknya dari 28 gram kacang almond, ada sekitar 80 mg magnesium.
Edamame
Kacang-kacangan yang juga mengandung magnesium adalah edamame. Dari secangkir kacang edamame rebus yang sudah dikupas, ada 50 mg magnesium.
Dengan mengetahui fungsi dan sumber-sumber makanan magnesium, semoga kita akan makin mudah memelihara kesehatan. Tapi jika lebih memilih suplemen magnesium, pastikan untuk berkonsultasi dengan dokter terlebih dahulu untuk mendapatkan dosis yang tepat sesuai kebutuhan masing-masing.
Selain berperanan penting dalam pertumbuhan dan pemeliharaan tulang, magnesium juga diperlukan oleh berbagai bahagian tubuh. Sebatian ini penting untuk menunjang prestasi saraf dan otot dalam melakukan fungsi tertentu. Pengambilan magnesium yang ideal turut membantu usaha meneutralkan asid perut dan memuluskan jalan najis di dalam usus sebagai sebahagian daripada proses eksresi.
Inilah Fungsi Magnesium bagi Tubuh
Kadar keperluan tubuh atas magnesium yang sesuai ialah kira-kira 100 mg / hari. Tubuh manusia sendiri mengandungi kira-kira 20-28 mg magnesium. Sistem kerangka menyimpan separuh daripada keseluruhan magnesium tersebut, selebihnya tersebar di dalam cecair badan, otot, dan tisu lembut. Bilangan yang sesuai tersebut diperlukan demi bisa menjalani beberapa fungsi tubuh di bawah ini.
Mengurangkan gejala premenstrual
Para perempuan yang mengalami premenstrual mungkin juga mendapat manfaat positif daripada magnesium. Mineral ini kemungkinan boleh mengurangkan gejala premenstrual seperti kembung, insomnia, kaki bengkak, sakit payudara, dan perubahan berat badan. Agar lebih optimum untuk perkara ini, kombinasikan magnesium dan vitamin B6.
Berguna menjaga kesihatan jantung
Kajian mendapati kemungkinan bahawa magnesium mempunyai potensi untuk kesihatan otot, termasuk jantung. Sebatian ini diperlukan dalam penyaluran isyarat elektrik di dalam tubuh. Pengambilan magnesium yang sesuai berkaitan dengan penurunan risiko terkena hipetensi dan aterosklerosis. Beberapa kajian juga mendapati bahawa kekurangan magnesium boleh meningkatkan risiko pengapuran di dalam pembuluh darah arteri, penyakit kardiovaskular, serta batu buah pinggang terutama jika pengambilan kalsium berlebihan.
Baik untuk pesakit diabetes
Magnesium mungkin mempunyai peranan penting dalam metabolisme karbohidrat dan glukosa. Kerana perkara tersebut, mineral ini kemungkinan mempunyai kesan positif bagi pesakit diabetes. Beberapa kajian menunjukkan bahawa makin banyak pengambilan magnesium, makin rendah risiko seseorang terkena diabetes.
Berperanan dalam pembentukan tulang
Magnesium ber peranan penting dalam pembentukan tulang. Perkara ini terjadi kerana magnesium membantu asimilasi kalsium ke dalam tulang. Peranan magnesium lain dalam pembentukan tulang ialah mengaktifkan vitamin D di buah pinggang. Vitamin D merupakan vitamin yang penting dalam menyokong kesihatan tulang.
Mineral ini juga berkaitan dengan penurunan risiko osteoporosis, terutama bagi wanita pascamenopause. Selain itu juga berkaitan dengan peningkatan kepadatan tulang dan peningkatan pembentukan kristal tulang.
Merawat sembelit
Seseorang yang menghadapi sembelit atau sembelit boleh mengambil magnesium untuk meringankan penyakit pencernaan ini. Fungsi magnesium sendiri dalam perkara ini ialah membantu mencahar kotoran supaya mudah keluar. Selain itu, magnesium penting guna mempersiapkan usus sebelum menjalani pengendalian perubatan tertentu.
Tekanan darah tinggi semasa hamil
Mereka yang sedang hamil dan menghadapi tekanan darah tinggi, pengambilan magnesium boleh dilakukan. Sebatian magnesium dalam perkara ini akan mengurangkan risiko kejang pada perempuan hamil yang mengalami pre-eklampsia dan eklampsia (tekanan darah tinggi semasa hamil). Magnesium biasanya diberikan melalui infus atau suntik.
Gangguan penghadaman
Magnesium berguna bagi mereka yang menghadapi sakit ulu hati akibat gangguan penghadaman. Mineral ini bertindak sebagai antasida guna mengurangkan gejala sakit maag.
Sumber Magnesium di persekitaran
Meski sekarang banyak suplemen magnesium di pasaran, tetapi mengambil mineral ini daripada sumber-sumber semula jadi tentu lebih selamat. Berikut beberapa sumber magnesium daripada makanan yang sebenarnya sudah biasa kita konsumsi.Bayam
Bayam ialah salah satu sayur-sayuran yang popular dan kaya akan nutrisi. Dari cawan bayam rebus, sekurang-kurangnya terdapat 157 mg magnesium di dalamnya.
Kacang tanah
Kacang tanah, termasuk jem roti dari kacang tanah, ia juga mengandungi mineral ini dalam jumlah yang lumayan besar. Dalam dua sudu makan mentega kacang, terdapat 49 mg magnesium.
Tahu
Dalam setengah cangkir tahu, ada 37 mg magnesium.
Almond
Kacang almond merupakan makanan ringan yang sehat dan kaya akan magnesium. Setidaknya dari 28 gram kacang almond, ada sekitar 80 mg magnesium.
Edamame
Kacang-kacangan yang juga mengandung magnesium adalah edamame. Dari secangkir kacang edamame rebus yang sudah dikupas, ada 50 mg magnesium.
Dengan mengetahui fungsi dan sumber-sumber makanan magnesium, semoga kita akan makin mudah memelihara kesehatan. Tapi jika lebih memilih suplemen magnesium, pastikan untuk berkonsultasi dengan dokter terlebih dahulu untuk mendapatkan dosis yang tepat sesuai kebutuhan masing-masing.
Magnesium Ada Peranan Penting Bagi Tubuh Kita
4/
5
Oleh
shella