Tuesday, January 31, 2017

Faedah Meminum Air Putih

Air putih tenyata tidak semudah yang banyak orang kira. Di balik kesederhanaan penampilannya, air putih tidak hanya berguna mengelakkan dehidrasi tubuh, tetapi juga mempunyai pelbagai kelebihan lain.

Minuman jenis lain, contohnya soft drink, tergolong tinggi gula dan kalori sehingga boleh menambah berat badan anda. Minuman bertenaga yang kerap dipilih sebagai sumber cecair juga perlu diambil kira sebab mengandungi gula dan kafein. Demikian pula ketika meminum jus buah bungkusan, selalu perhatikan label produknya terlebih dahulu.

Faedah Meminum Air Putih

Pentingnya Air Putih

Air putih yang bebas kalori dan gula ialah pilihan paling sihat demi menjaga tubuh tetap mempunyai cecair yang cukup, sekaligus mengatasi rasa haus pada bila-bila saja. Selain itu, faedah minum air putih mempunyai pelbagai fungsi bagi tubuh, antara lain:

  • Mengekalkan kesegaran kulit.
  • Melindungi saraf tulang belakang dan rangkaian sensitif pada tubuh lainnya.
  • Air akan membantu proses pelepasan sisa-sisa makanan dan minuman melalui peluh, air kencing dan najis.
  • Mengekalkan kadar cairan tubuh, sehingga tubuh tidak mengalami gangguan pada fungsi penghadaman dan penyerapan makanan, peredaran, buah pinggang, dan penting dalam mengekalkan suhu badan yang normal.
  • Membantu memberi tenaga pada otot dan melincirkan sendi-sendi agar tetap lembut. Ketidakseimbangan cecair boleh mencetuskan keletihan pada otot.
  • Membantu mengawal pengambilan kalori tubuh. Meminum air putih jauh lebih baik dalam mengelakkan peningkatan berat badan berbanding minuman yang mengandungi tinggi kalori.


Berapa Kuantiti Normal agar Tidak Kekurangan cecair?

Keperluan cecair tiap orang berbeza-beza. Secara rata-rata, untuk wanita dewasa, disyorkan untuk minum kira-kira lapan gelas berukuran 200 ml per hari atau jumlah keseluruhan 1.6 liter. Manakala, lelaki disyorkan untuk minum kira-kira 10 gelas berukuran 200 ml atau total 2 liter tiap hari.

Selain daripada minuman, makanan juga boleh memberi pengambilan cecair pada badan sekitar 20 peratus. cecair dari makanan terutama diperoleh dari buah-buahan dan sayur-sayuran, contohnya bayam dan semangka yang mengandungi 90 peratus air ..

Yang perlu diketahui, manusia boleh kehilangan cecair tidak hanya ketika buang air keci, tetapi juga saat berpeluh, bernafas dan buang air besar.

Pelbagai tanda yang boleh membantu anda mengenali tubuh yang kekurangan cecair, antara lain sakit kepala, merasa kurang bertenaga, dan warna air kencing yang gelap atau tidak sebanyak biasanya.

Sila ambil perhatian Keadaan Khusus

Yang tidak kalah penting, perlu diperhatikan beberapa keadaan dan aktiviti khusus yang menjadikan tubuh jadi memerlukan lebih banyak pengambilan air berbanding biasanya, antara lain:

  • Bersenam atau aktif secara fizikal.
  • Mengalami demam, cirit-birit, atau muntah-muntah.
  • Cuaca yang sangat panas.
  • Hamil dan menyusui. Wanita hamil disyorkan mengambil air kira-kira 2.3 liter sehari, sedangkan wanita yang menyusukan disyorkan mengambil air kira-kira 3.1 liter per hari.


Jika selama ini anda kurang menyedari faedah minum air putih, ada beberapa Petua yang boleh dijalankan. Cubalah untuk membiasakan minum air putih setiap waktu makan atau ketika mengambil makanan ringan. Selain itu, anda boleh meletakkan gelas atau botol berisi air minum di meja atau beg yang anda bawa bekerja tiap hari. Dengan demikian, anda akan teringat untuk mengambilnya.

Alternatif lain, anda boleh menambah rasa pada air putih agar terasa lebih enak. Salah satunya dengan menambah hirisan buah-buahan seperti pada minuman infused water atau dengan membekalkan jus buah segar tanpa pemanis tambahan.

Kecukupan cecair merupakan perkara penting bagi tubuh. Salah satu sumber terbaik berasal dari air putih dengan pelbagai faedah. Minumlah air putih sesuai keperluan agar keadaan kesihatan tubuh tetap maksimum.

Related Posts

Faedah Meminum Air Putih
4/ 5
Oleh