Friday, December 16, 2016

Jangan Meninggalkan Lemak Nabati Di Dalam Menu Dietmu

Lemak sentiasa merujuk kepada tanggapan yang buruk bagi kesihatan. Namun berbeza dengan lemak nabati, sebagaimana nutrisi ini ialah lemak yang berguna bagi tubuh. Dengan tahu kandungan yang baik daripada lemak nabati, kita boleh memahami bagaimana cara mengambil lemak nabati untuk kesihatan kita.

Lemak nabati ialah lemak yang berasal dari tumbuhan, contohnya minyak tumbuhan, avokado, dan kacang-kacangan. Minyak nabati berasal dari pengekstrakan trigliserida pada tumbuhan dan banyak digunakan sebagai bahan makanan. Selain dimakan secara langsung, minyak sayuran ini juga boleh dipanaskan dan digunakan untuk memasak bahan makanan lain. Kes ini terutamanya digunakan dalam budaya Asia yang biasa memproses makanan dengan suhu tinggi.

Jangan Meninggalkan Lemak Nabati Di Dalam Menu Dietmu

Kandungan Lemak Nabati yang Baik bagi Tubuh

Lemak nabati dalam bentuk makanan dan minyak menjadi sumber lemak tak jenuh tunggal dan majmuk. Lemak tak jenuh ini mengandungi asid lemak omega-6 yang boleh ditemui di dalam kacang soya, tahu, minyak tumbuhan, biji bunga matahari, biji wijen, dan biji labu.

Lemak nabati juga kaya akan fitosterol. Kandungan ini banyak dijumpai dalam minyak tumbuhan seperti minyak jagung. Sebuah kajian menerangkan bahawa fitosterol, meski dalam jumlah kecil, memiliki kesan menguntungkan dalam menghalang penyerapan kolesterol LDL (kolesterol jahat) di dalam usus sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dengan kandungan yang baik tersebut, minyak nabati dikenali memiliki beberapa faedah yang menyihatkan tubuh;

  • Kandungan fitosterol minyak nabati membantu mengurangkan kolesterol. Dari sebuah kajian yang dilakukan, seseorang yang mengambil minyak jagung tanpa fitosterol menunjukkan penambahan kolesterol sebanyak 38 peratus dalam darah. Sementara untuk pengambilan minyak nabati dengan fitosterol, diketahui adanya penurunan kadar kolesterol sebanyak 12 peratus. Kes ini menunjukkan fitosterol mengurangkan penyerapan kadar kolesterol buruk yang pada akhirnya berpotensi menurunkan kadar kolesterol. Penyelidikan lain juga menyatakan bahawa pengambilan lemak tak jenuh tunggal juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Lemak nabati dapat berguna bagi penghidap kanser prostat. Mengikut sebuah kajian, penambahan satu sudu makan minyak nabati ke dalam makanan sehari-hari dapat mengurangkan 29 peratus risiko kematian akibat kanser prostat dan pengurangan risiko kematian secara umum hingga 13 peratus. Minyak nabati boleh meningkatkan antioksidan dalam darah serta mengurangkan insulin dan keradangan yang boleh melambatkan perkembangan kanser prostat. Pengambilan kacang-kacangan juga menunjukkan kaitannya dengan pengurangan risiko kematian tersebut.


Lemak Nabati Tetap Boleh Berkesan Merugikan

Di sisi lain, lemak nabati tetap mempunyai kesan yang merugikan bagi kesihatan. Minyak sayuran yang diproses secara penghidrogenan ditunjukkan boleh menyebabkan kesan yang mematikan sehingga dua kali ganda. Selain meningkatkan kadar LDL sebagai kolesterol jahat, kadar HDL (kolesterol baik) dalam darah juga menurun sehingga berisiko kepada terbentuknya penyumbatan pada saluran darah. Sebahagian mentega sayur-sayuran biasanya mengandungi asid lemak tepu dengan kesan yang boleh menjejaskan kesihatan jika dibuat dari bahan yang mengalami penghidrogenan. Oleh kerana itu, pastikan label produk makanan menyatakan kandungan lemak tepu adalah sifar gram untuk memastikan produk yang kita konsumsi selamat dan bermanfaat bagi kesihatan.

Selain itu, penggunaan asam lemak tak jenuh jamak dengan pengoksidaan dalam jumlah besar juga meningkatkan kemungkinan berkembangnya kanser payudara pada wanita pasca masa menopause. Minyak pengoksidaan ini banyak ditemui pada sumber makanan yang mengandungi minyak sayuran, seperti minyak kacang soya dan minyak jagung.

Proses penapisan dalam minyak nabati juga membuang kandungan fitosterol yang menyihatkan badan. Pada kenyataannya, minyak kelapa sawit hasil penyulingan boleh menghilangkan hampir seluruh kandungan fitosterol di dalamnya. Kesan buruk lain boleh disebabkan adanya kandungan lemak tepu yang masih tertinggal dalam minyak tersebut.

Cara terbaik adalah mengambil lemak nabati dan hewani secara berbeza-beza dan tetap seimbang. Kes ini memastikan anda tidak akan terlalu berlebihan atau kekurangan dalam pengambilan nutrisi tertentu.

Related Posts

Jangan Meninggalkan Lemak Nabati Di Dalam Menu Dietmu
4/ 5
Oleh