Tidak hanya menyediakan tenaga untuk memulakan aktiviti, ada banyak faedah sarapan pagi lain untuk kesihatan.
Sarapan pagi ialah waktu makan terpenting dalam satu hari. Bayangkan jika anda ialah kereta. Tangki bahan bakar menjadi kosong selepas anda tidur malam yang panjang. Sarapan ialah bahan bakar yang menjadikan anda dapat memulakan aktivitas sehari-hari.
Orang dewasa yang secara teratur sarapan pagi sihat setiap pagi lebih boleh untuk mengambil lebih banyak vitamin dan mineral, mengawal berat badan, dan hanya sedikit makan lemak dan kolesterol. Sedangkan sarapan pagi sihat rutin bagi anak-anak mampu memenuhi keperluan nutrisi harian mereka, mengekalkan berat badan yang sihat, menumpukan lebih baik, sehingga menjadikan anak jarang hadir di sekolah.
Memperbaiki kebolehan otak
Menurut suatu kajian, pelajar yang sarapan pagi rata-rata didakwa mempunyai nilai yang lebih tinggi dalam ujian kebolehan mengingat. Ketika bangun pagi, sebahagian besar tenaga (dalam bentuk glukosa dan glikogen) telah habis digunakan untuk bekerja di hari kemarin. Padahal glukosa ialah satu-satunya bahan bakar yang digunakan oleh otak. Tanpa glukosa, anda akan merasa lelah dan sukar menumpukan perhatian.
Membantu mengurangkan berat badan
Apabila tidak ada makanan dalam badan, kalori dibakar perlahan-lahan untuk menjimatkan tenaga. Makan pagi sebagai pencetus awal proses metabolisme, dan ini bererti pembakaran kalori menjadi lebih berkesan semasa sepanjang hari tersebut. Disyorkan untuk tidak mengambil karbohidrat sederhana kerana dapat menjadikan gula darah melonjak dan turun dengan cepat. Anda pun akan merasa lapar kembali pada jam 11 tengah hari dan muncul keinginan untuk makan makanan ringan.
Oleh kerana itu, dinasihatkan makan karbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti dari biji-bijian utuh yang tinggi serat dan rendah gula. Kerana dicerna perlahan oleh tubuh, makanan tersebut memberi tenaga stabil yang menjadikan anda tetap merasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk makan makan ringan.
Membantu melindungi tubuh daripada penyakit
Menurut sebuah kajian, kadar kolesterol jahat (LDL) pada wanita sihat yang tidak sarapan pagi selama dua minggu didakwa akan meningkat, berbanding wanita yang memakan semangkuk bijirin biji-bijian utuh kaya serat dengan susu. Serat akan mengikat kolesterol dan lebih cepat dibuang keluar tubuh sebelum mencapai arteri. Bahkan menurut kajian, pengambilan serat yang tinggi didakwa mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hingga 50 peratus dan membantu membuang kelebihan estrogen. Kerana kadar estrogen yang tinggi boleh meningkatkan risiko kanser payudara.
Memberi nutrisi yang diperlukan tubuh
Tidak sarapan pagi menjadikan dos harian akan vitamin dan nutrisi sukar untuk diperoleh tubuh. Sarapan pagi ialah makanan yang paling sihat dan orang yang terbiasa sarapan pagi cenderung mempunyai pola makan yang sihat secara keseluruhan.
Menu sarapan pagi juga tidak boleh sembarangan. Sarapan pagi yang sihat dinasihatkan mengandungi biji-bijian utuh (bijirin gandum), protein (mentega kacang, daging tanpa lemak, ayam, ikan, telur rebus), keju atau susu rendah lemak, serta buah-buahan dan sayur-sayuran. Kombinasi karbohidrat kompleks, serat, protein, dan sedikit lemak tersebut berguna bagi kesihatan dan menjadikan anda kenyang selama berjam-jam.
Menurut sebuah kajian, contoh menu sarapan pagi sihat untuk anak sekolah usia 6-12 tahun antara lain:
Dengan begitu banyaknya faedah sarapan pagi yang boleh anda dapatkan, elakkan melewatkan pagi tanpa mengambil makanan berkhasiat untuk memulakan hari anda.
Sarapan pagi ialah waktu makan terpenting dalam satu hari. Bayangkan jika anda ialah kereta. Tangki bahan bakar menjadi kosong selepas anda tidur malam yang panjang. Sarapan ialah bahan bakar yang menjadikan anda dapat memulakan aktivitas sehari-hari.
Orang dewasa yang secara teratur sarapan pagi sihat setiap pagi lebih boleh untuk mengambil lebih banyak vitamin dan mineral, mengawal berat badan, dan hanya sedikit makan lemak dan kolesterol. Sedangkan sarapan pagi sihat rutin bagi anak-anak mampu memenuhi keperluan nutrisi harian mereka, mengekalkan berat badan yang sihat, menumpukan lebih baik, sehingga menjadikan anak jarang hadir di sekolah.
Faedah Sarapan pagi
Disyorkan untuk selalu menyempatkan diri menyantap sarapan pagi setiap hari. Kerana terdapat pelbagai faedah sarapan pagi bagi kesihatan kita.Memperbaiki kebolehan otak
Menurut suatu kajian, pelajar yang sarapan pagi rata-rata didakwa mempunyai nilai yang lebih tinggi dalam ujian kebolehan mengingat. Ketika bangun pagi, sebahagian besar tenaga (dalam bentuk glukosa dan glikogen) telah habis digunakan untuk bekerja di hari kemarin. Padahal glukosa ialah satu-satunya bahan bakar yang digunakan oleh otak. Tanpa glukosa, anda akan merasa lelah dan sukar menumpukan perhatian.
Membantu mengurangkan berat badan
Apabila tidak ada makanan dalam badan, kalori dibakar perlahan-lahan untuk menjimatkan tenaga. Makan pagi sebagai pencetus awal proses metabolisme, dan ini bererti pembakaran kalori menjadi lebih berkesan semasa sepanjang hari tersebut. Disyorkan untuk tidak mengambil karbohidrat sederhana kerana dapat menjadikan gula darah melonjak dan turun dengan cepat. Anda pun akan merasa lapar kembali pada jam 11 tengah hari dan muncul keinginan untuk makan makanan ringan.
Oleh kerana itu, dinasihatkan makan karbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti dari biji-bijian utuh yang tinggi serat dan rendah gula. Kerana dicerna perlahan oleh tubuh, makanan tersebut memberi tenaga stabil yang menjadikan anda tetap merasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk makan makan ringan.
Membantu melindungi tubuh daripada penyakit
Menurut sebuah kajian, kadar kolesterol jahat (LDL) pada wanita sihat yang tidak sarapan pagi selama dua minggu didakwa akan meningkat, berbanding wanita yang memakan semangkuk bijirin biji-bijian utuh kaya serat dengan susu. Serat akan mengikat kolesterol dan lebih cepat dibuang keluar tubuh sebelum mencapai arteri. Bahkan menurut kajian, pengambilan serat yang tinggi didakwa mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hingga 50 peratus dan membantu membuang kelebihan estrogen. Kerana kadar estrogen yang tinggi boleh meningkatkan risiko kanser payudara.
Memberi nutrisi yang diperlukan tubuh
Tidak sarapan pagi menjadikan dos harian akan vitamin dan nutrisi sukar untuk diperoleh tubuh. Sarapan pagi ialah makanan yang paling sihat dan orang yang terbiasa sarapan pagi cenderung mempunyai pola makan yang sihat secara keseluruhan.
Menu sarapan pagi juga tidak boleh sembarangan. Sarapan pagi yang sihat dinasihatkan mengandungi biji-bijian utuh (bijirin gandum), protein (mentega kacang, daging tanpa lemak, ayam, ikan, telur rebus), keju atau susu rendah lemak, serta buah-buahan dan sayur-sayuran. Kombinasi karbohidrat kompleks, serat, protein, dan sedikit lemak tersebut berguna bagi kesihatan dan menjadikan anda kenyang selama berjam-jam.
Menurut sebuah kajian, contoh menu sarapan pagi sihat untuk anak sekolah usia 6-12 tahun antara lain:
- Setangkap roti + telur mata lembu + sayuran + susu
- Nasi goreng + telur dadar + sayur-sayuran
- Bubur ayam + pisang
- Lontong sayur + telur + buah
- Nasi uduk + ayam goreng + buah
- Mi goreng + telur + buah
Dengan begitu banyaknya faedah sarapan pagi yang boleh anda dapatkan, elakkan melewatkan pagi tanpa mengambil makanan berkhasiat untuk memulakan hari anda.
Faedah Sarapan Pagi Yang Tidak Boleh Ketinggalan
4/
5
Oleh
shella