Faedah strawberry untuk kesihatan jantung telah lama menjadi bahan kajian. Sejumlah kajian mengaitkan pengambilan buah berbentuk jantung ini dengan membaiknya keadaan kesihatan jantung. Kandungan buah beri yang diduga bermanfaat ialah antosianin. Zat ini mempunyai pelbagai kesan terhadap tubuh, seperti melenturkan pembuluh darah dan mengurangkan tekanan darah.
Namun, masih diperlukan kajian lebih lanjut mengenai kandungan yang bermanfaat dalam buah beri, baik antosianin atau kandungan lain. Meski begitu, tidak ada salahnya untuk rajin mengambil strawberi.
Ada hasil kajian yang mencadangkan untuk seawal mungkin melakukan pola makan yang merangkumi penggunaan strawberry. Inilah beberapa alasan di baliknya yang perlu dikaji satu-persatu.
Anti Keradangan
Quercetin yang merupakan zat anti peradangan alami diduga bersifat anti-kanser. Antioksidan ini ditengarai dapat melawan radikal bebas dan mengelakkan tumbuhnya tumor. Selain itu, kandungan quercetin mungkin juga berguna untuk melegakan gejala alahan, seperti gatal-gatal, mata berair, dan hidung berair. Namun, masih diperlukan kajian yang lebih menyeluruh untuk mengesahkan penemuan-penemuan tersebut.
Mengawal Gula Darah
Faedah strawberry lain ialah membantu mengawal gula darah agar sentiasa stabil, tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Strawberry boleh menjadi pilihan bagi orang dengan diabetes kerana mempunyai indeks glisemik yang rendah serta kaya serat. Indeks glisemik ialah angka yang menunjukkan kesan makanan pada kadar gula darah seseorang. Angka 55 atau kurang menunjukkan indeks glycemic yang rendah, 56 hingga 59 menunjukkan indeks sedang, dan lebih dari 70 tergolong tinggi. Sementara itu, strawberry mempunyai indeks glycemic yang rendah, iaitu 40.
Mengurangkan Tekanan Darah
Pengambilan strawberry disyorkan bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Kandungan polifenol dalam strawberry boleh membantu mengurangkan tekanan darah sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
Selain itu, kandungan potasium yang melimpah bermanfaat dalam membantu mengelakkan kesan sodium atau garam di dalam tubuh. Pengambilan tinggi potasium dikaitkan dengan penurunan risiko kematian. Sebaliknya, kekurangan kalium boleh mengundang risiko tekanan darah tinggi.
Menyihatkan Jantung
Faedah buah beri untuk kesihatan jantung boleh diperoleh dengan syarat pengambilan secara rutin. Sebuah kajian menunjukkan pengambilan paling tidak tiga cawan strawberry atau 24 buah per minggu dapat mengurangkan risiko serangan jantung pada wanita paruh baya. Faedah ini dikaitkan dengan kandungan antosianin dalam strawberry.
Selain itu, melalui percubaan terhadap haiwan diketahui bahawa kandungan quercetin di dalam strawberry dapat mengurangkan risiko aterosklerosis akibat kolesterol jahat. Aterosklerosis ialah pengerasan pembuluh darah yang boleh mencetuskan penyakit jantung. Keadaan tersebut boleh terjadi kerana penumpukan plak lemak pada pembuluh darah.
Mulakan hari dengan sarapan strawberry yang digabungkan dengan yogurt, bijirin, oat, atau dibuat menjadi smoothie.
Namun, masih diperlukan kajian lebih lanjut mengenai kandungan yang bermanfaat dalam buah beri, baik antosianin atau kandungan lain. Meski begitu, tidak ada salahnya untuk rajin mengambil strawberi.
Ada hasil kajian yang mencadangkan untuk seawal mungkin melakukan pola makan yang merangkumi penggunaan strawberry. Inilah beberapa alasan di baliknya yang perlu dikaji satu-persatu.
Anti Keradangan
Quercetin yang merupakan zat anti peradangan alami diduga bersifat anti-kanser. Antioksidan ini ditengarai dapat melawan radikal bebas dan mengelakkan tumbuhnya tumor. Selain itu, kandungan quercetin mungkin juga berguna untuk melegakan gejala alahan, seperti gatal-gatal, mata berair, dan hidung berair. Namun, masih diperlukan kajian yang lebih menyeluruh untuk mengesahkan penemuan-penemuan tersebut.
Mengawal Gula Darah
Faedah strawberry lain ialah membantu mengawal gula darah agar sentiasa stabil, tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Strawberry boleh menjadi pilihan bagi orang dengan diabetes kerana mempunyai indeks glisemik yang rendah serta kaya serat. Indeks glisemik ialah angka yang menunjukkan kesan makanan pada kadar gula darah seseorang. Angka 55 atau kurang menunjukkan indeks glycemic yang rendah, 56 hingga 59 menunjukkan indeks sedang, dan lebih dari 70 tergolong tinggi. Sementara itu, strawberry mempunyai indeks glycemic yang rendah, iaitu 40.
Mengurangkan Tekanan Darah
Pengambilan strawberry disyorkan bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Kandungan polifenol dalam strawberry boleh membantu mengurangkan tekanan darah sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
Selain itu, kandungan potasium yang melimpah bermanfaat dalam membantu mengelakkan kesan sodium atau garam di dalam tubuh. Pengambilan tinggi potasium dikaitkan dengan penurunan risiko kematian. Sebaliknya, kekurangan kalium boleh mengundang risiko tekanan darah tinggi.
Menyihatkan Jantung
Faedah buah beri untuk kesihatan jantung boleh diperoleh dengan syarat pengambilan secara rutin. Sebuah kajian menunjukkan pengambilan paling tidak tiga cawan strawberry atau 24 buah per minggu dapat mengurangkan risiko serangan jantung pada wanita paruh baya. Faedah ini dikaitkan dengan kandungan antosianin dalam strawberry.
Selain itu, melalui percubaan terhadap haiwan diketahui bahawa kandungan quercetin di dalam strawberry dapat mengurangkan risiko aterosklerosis akibat kolesterol jahat. Aterosklerosis ialah pengerasan pembuluh darah yang boleh mencetuskan penyakit jantung. Keadaan tersebut boleh terjadi kerana penumpukan plak lemak pada pembuluh darah.
Mulakan hari dengan sarapan strawberry yang digabungkan dengan yogurt, bijirin, oat, atau dibuat menjadi smoothie.
Faedah Di Balik Manisnya Strawberry
4/
5
Oleh
shella