Selalu memulakan hari tanpa sarapan? Cuba ubah tabiat lama tersebut. Dengan sarapan, tubuh menjadi lebih bertenaga dan bersedia menghadapi banyak aktiviti sehari-hari. Namun sebelum ini, pastikan anda mengisi perut dengan mengambil menu sarapan sihat.
Selain daripada menjadikan badan bertenaga, mengambil menu sarapan sihat dapat memberikan kesan yang positif lain untuk kesihatan, seperti mengawal berat badan, meningkatkan kepekatan dan prestasi, serta mengelakkan peningkatan kadar kolesterol.
Lalu, pengambilan apa saja yang harus ada dalam menu sarapan sihat? Mungkin sebahagian orang berfikir pengambilan yang baik dimakan ketika sarapan ialah makanan berkarbohidrat seperti bijirin batangan yang rendah serat atau roti tawar putih. Namun anggapan itu salah. Kedua-dua jenis makanan tersebut merupakan karbohidrat yang diproses yang tidak baik untuk kesihatan. Mengambil karbohidrat yang diproses boleh mencetuskan kadar insulin atau gula darah semakin meningkat.
Karbohidrat yang baik untuk dimakan semasa sarapan ialah makanan yang terbuat dari biji-bijian utuh (nasi merah, roti gandum utuh), buah-buahan, dan sayur-sayuran.
Selain daripada karbohidrat, dihiasi pula pinggan anda dengan makanan yang mengandungi protein. Pengambilan tersebut boleh menjaga stamina sepanjang pagi hari dan mengelakkan rasa lapar sehingga jam makan siang tiba.
Terdapat 8 pilihan menu sarapan sihat yang patut anda ketahui, sekaligus boleh anda cuba.
Mungkin sukar meluangkan masa untuk menyiapkan dan mengambil sarapan. Selain itu pagi hari dikenal sebagai jamnya orang sedang terburu-buru untuk berangkat kerja. Namun hal itu boleh diatasi dengan menjadikan jadual khusus untuk sarapan seperti anda boleh bangun lebih pagi agar dapat menjamu sarapan.
Seboleh mungkin sarapan di meja makan. Elakkan makan sambil menonton televisyen, terutama jika anda sedang terburu-buru, kerana hal itu mungkin boleh mengalihkan perhatian anda.
Agar memendekkan masa semasa menyiapkan menu sarapan sihat, sebaiknya siapkan bahan-bahan makanan pada malam hari sebelum anda tidur. Jadi ketika pagi hari, anda boleh dengan mudah memproses tanpa perlu mencari di mana letak bahan-bahan makanan tersebut.
Mengambil menu sarapan sihat merupakan sebahagian daripada gaya hidup sihat. Oleh kerana itu, sebaiknya pertahankan pola makan seperti ini. Dengan sarapan, anda juga boleh bebas dari pengambilan makanan ringan yang tidak sihat yang boleh memberi kesan pada kesihatan dan juga berat badan anda.
Selain daripada menjadikan badan bertenaga, mengambil menu sarapan sihat dapat memberikan kesan yang positif lain untuk kesihatan, seperti mengawal berat badan, meningkatkan kepekatan dan prestasi, serta mengelakkan peningkatan kadar kolesterol.
Lalu, pengambilan apa saja yang harus ada dalam menu sarapan sihat? Mungkin sebahagian orang berfikir pengambilan yang baik dimakan ketika sarapan ialah makanan berkarbohidrat seperti bijirin batangan yang rendah serat atau roti tawar putih. Namun anggapan itu salah. Kedua-dua jenis makanan tersebut merupakan karbohidrat yang diproses yang tidak baik untuk kesihatan. Mengambil karbohidrat yang diproses boleh mencetuskan kadar insulin atau gula darah semakin meningkat.
Karbohidrat yang baik untuk dimakan semasa sarapan ialah makanan yang terbuat dari biji-bijian utuh (nasi merah, roti gandum utuh), buah-buahan, dan sayur-sayuran.
Selain daripada karbohidrat, dihiasi pula pinggan anda dengan makanan yang mengandungi protein. Pengambilan tersebut boleh menjaga stamina sepanjang pagi hari dan mengelakkan rasa lapar sehingga jam makan siang tiba.
Terdapat 8 pilihan menu sarapan sihat yang patut anda ketahui, sekaligus boleh anda cuba.
- Bijirin biji-bijian utuh dicampur susu rendah lemak dan buah-buahan.
- Yogurt rendah lemak dicampur buah-buahan.
- Susu coklat, selembar roti yang dibuat daripada biji-bijian utuh yang dibakar, dan buah-buahan.
- Sepotong buah segar dicampur yogurt rendah lemak.
- Satu biji telur rebus dan satu buah pisang.
- Telur omelet dicampur sayur-sayuran dan roti gandum yang dibakar.
- Jus pisang yang dicampur susu rendah lemak dan satu keping roti gandum.
- Oat dicampur susu rendah lemak, kacang-kacangan, dan buah-buahan.
Mungkin sukar meluangkan masa untuk menyiapkan dan mengambil sarapan. Selain itu pagi hari dikenal sebagai jamnya orang sedang terburu-buru untuk berangkat kerja. Namun hal itu boleh diatasi dengan menjadikan jadual khusus untuk sarapan seperti anda boleh bangun lebih pagi agar dapat menjamu sarapan.
Seboleh mungkin sarapan di meja makan. Elakkan makan sambil menonton televisyen, terutama jika anda sedang terburu-buru, kerana hal itu mungkin boleh mengalihkan perhatian anda.
Agar memendekkan masa semasa menyiapkan menu sarapan sihat, sebaiknya siapkan bahan-bahan makanan pada malam hari sebelum anda tidur. Jadi ketika pagi hari, anda boleh dengan mudah memproses tanpa perlu mencari di mana letak bahan-bahan makanan tersebut.
Mengambil menu sarapan sihat merupakan sebahagian daripada gaya hidup sihat. Oleh kerana itu, sebaiknya pertahankan pola makan seperti ini. Dengan sarapan, anda juga boleh bebas dari pengambilan makanan ringan yang tidak sihat yang boleh memberi kesan pada kesihatan dan juga berat badan anda.
Barisan Menu Sarapan Sihat Agar Badan Bertenaga
4/
5
Oleh
shella