Produk kentang yang diproses sering dituduh sebagai makanan tidak sihat. Nyata kentang mengandungi banyak nutrisi yang berguna bagi kesihatan, bahkan untuk mengurangkan berat badan. Tentu saja dengan tidak mengenepikan prinsip asas keseimbangan kalori.
Berdasarkan sebuah kajian, pengambilan kentang dua kali sehari tidak akan membawa pertambahan berat badan, tapi dapat mengurangkan tekanan darah. Hanya saja, proses pengolahan dan bahan tambahan kentang semasa pembentangan harus diperhatikan. Kentang sepatutnya tidak digoreng ataupun ditambah krim keju.
Kentang boleh mengawal berat badan kerana beberapa sebab berikut ini:
Melancarkan sistem penghadaman
Kandungan serat dalam kentang boleh membantu melancarkan pembuangan dari sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.
Memecahkan nutrisi menjadi tenaga
Kentang kaya kandungan vitamin B6 yang berfungsi memecahkan karbohidrat dan protein menjadi glukosa dan asid amino, sebagai bahan bakar tenaga tubuh.
Menghadkan selera makan dan membekalkan serat
Faktor penting untuk mengurangkan dan menguruskan berat badan ialah serat pangan. Dalam sistem penghadaman, serat tersebut akan berfungsi sebagai pengalas yang boleh menjadikan rasa kenyang bertahan lebih lama.
Selain daripada itu, kentang saiz tersebut juga mampu memenuhi 2 peratus keperluan kalsium per hari, 51 peratus vitamin C, 9 peratus zat besi, 30 peratus vitamin B6, 12 peratus mangesium dan 25 peratus keperluan kalium. Mineral lain seperti fosforus, niasin, choline dan zinc juga terdapat dalam kentang.
Kandungan garam pada kentang sebenarnya hanya kira-kira 13 gram atau tidak lebih dari 1 peratus pengambilan garam harian yang disyorkan. Hanya saja, produk kentang yang sudah diproses, terutama kentang goreng atau makanan ringan, kandungan garamnya jauh lebih tinggi.
Yang juga perlu diketahui, nutrisi kentang terutama terkandung dalam kulitnya sehingga elakkan mengupas kulit semasa memproses.
Salah satu proses pemprosesan kentang yang baik iaitu dengan cara membakar. Kentang boleh dibakar didalam oven hingga berubah warna menjadi coklat dan garing.
Resipi Kentang Bakar
Hidangan kentang panggang ini menyediakan total 116 kalori, serta kandungan karbohidrat sebanyak 18 gram, protein 2 gram, serat 2 gram, lemak tepu 0,5 gram, lemak 4 gram dan sodium 20 gram. Sajian ini tidak mengandungi kolesterol dan gula
Bahan-bahan yang perlu:
Cara Membuat:
Anda boleh cuba memproses kentang sesuai selera. Ingat untuk tetap perlu menghadkan pengambilan kentang kerana tinggi kandungan karbohidrat. Jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, sila rujuk dengan doktor atau ahli nutrisi sebelum mengambil kentang dalam diet yang anda lakukan.
Berdasarkan sebuah kajian, pengambilan kentang dua kali sehari tidak akan membawa pertambahan berat badan, tapi dapat mengurangkan tekanan darah. Hanya saja, proses pengolahan dan bahan tambahan kentang semasa pembentangan harus diperhatikan. Kentang sepatutnya tidak digoreng ataupun ditambah krim keju.
Mengawal Berat Badan
Kentang yang tergolong dalam starchy food atau makanan mengandungi tepung, kini semakin banyak dielakkan oleh pelaku diet rendah karbohidrat dan diet rendah indeks glikemi. Sedangkan, kentang terdiri dari pelbagai kandungan vitamin, mineral dan zat-zat membantu lain. Kandungannya ini berguna sebagai pertahanan tubuh dalam melawan penyakit dan menyumbang pada kesihatan tubuh secara keseluruhan.Kentang boleh mengawal berat badan kerana beberapa sebab berikut ini:
Melancarkan sistem penghadaman
Kandungan serat dalam kentang boleh membantu melancarkan pembuangan dari sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.
Memecahkan nutrisi menjadi tenaga
Kentang kaya kandungan vitamin B6 yang berfungsi memecahkan karbohidrat dan protein menjadi glukosa dan asid amino, sebagai bahan bakar tenaga tubuh.
Menghadkan selera makan dan membekalkan serat
Faktor penting untuk mengurangkan dan menguruskan berat badan ialah serat pangan. Dalam sistem penghadaman, serat tersebut akan berfungsi sebagai pengalas yang boleh menjadikan rasa kenyang bertahan lebih lama.
Kandungan Nutrisi dan Cara Mengolah
Apa saja kandungan nutrisi kentang? Satu buah kentang bersaiz sedang mengandung kira-kira 164 kalori, 37 gram karbohidrat, 4.3 gram protein, 0.2 gram lemak, 4.7 gram serat pangan, dan sama sekali tidak mengandungi kolesterol.Selain daripada itu, kentang saiz tersebut juga mampu memenuhi 2 peratus keperluan kalsium per hari, 51 peratus vitamin C, 9 peratus zat besi, 30 peratus vitamin B6, 12 peratus mangesium dan 25 peratus keperluan kalium. Mineral lain seperti fosforus, niasin, choline dan zinc juga terdapat dalam kentang.
Kandungan garam pada kentang sebenarnya hanya kira-kira 13 gram atau tidak lebih dari 1 peratus pengambilan garam harian yang disyorkan. Hanya saja, produk kentang yang sudah diproses, terutama kentang goreng atau makanan ringan, kandungan garamnya jauh lebih tinggi.
Yang juga perlu diketahui, nutrisi kentang terutama terkandung dalam kulitnya sehingga elakkan mengupas kulit semasa memproses.
Salah satu proses pemprosesan kentang yang baik iaitu dengan cara membakar. Kentang boleh dibakar didalam oven hingga berubah warna menjadi coklat dan garing.
Resipi Kentang Bakar
Hidangan kentang panggang ini menyediakan total 116 kalori, serta kandungan karbohidrat sebanyak 18 gram, protein 2 gram, serat 2 gram, lemak tepu 0,5 gram, lemak 4 gram dan sodium 20 gram. Sajian ini tidak mengandungi kolesterol dan gula
Bahan-bahan yang perlu:
- 1 buah kentang ukuran sedang.
- 1 sudu makan minyak zaitun.
- 1 sudu teh serbuk rempah herba, atau boleh menggunakan herba segar sesuai selera, seperti daun saderi.
Cara Membuat:
- Rendam kentang dalam air sejuk selama 5 minit. Kemudian, angkat dan keringkan. Belah bahagian atasnya, sehingga menjadi 4 bahagian atau menjadi potongan lebih kecil.
- Masukkan kentang ke dalam mangkuk lalu lumuri dengan minyak zaitun secara merata.
- Bakar dalam oven selama 15 minit. Kemudian, balik kedudukan kentang. Bakar lagi selama 5 minit.
- Taburkan herba herba di atas kentang. Bakar lagi kira-kira 5 minit, hingga kentang berubah warna menjadi coklat dan rangup.
- Santaplah selagi hangat.
Anda boleh cuba memproses kentang sesuai selera. Ingat untuk tetap perlu menghadkan pengambilan kentang kerana tinggi kandungan karbohidrat. Jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, sila rujuk dengan doktor atau ahli nutrisi sebelum mengambil kentang dalam diet yang anda lakukan.
Faedah Kentang Untuk Diet
4/
5
Oleh
shella