Sebahagian besar vitamin didapati dari memakan pelbagai makanan dan minuman. Untuk memperoleh faedah vitamin yang larut dalam air secara optimum, harus tahu ciri-ciri dan perbezaannya dengan vitamin yang larut dalam lemak.
Yang termasuk vitamin yang larut dalam air antara lain vitamin C, kumpulan vitamin B, dan asam folat. Sementara itu, vitamin yang larut dalam lemak termasuk di antaranya ialah vitamin A, vitamin D, vitamin E, dan Vitamin K.
Agar pengambilan vitamin yang larut dalam air dapat berkhidmat maksimal dalam tubuh, anda harus tahu ciri-cirinya, iaitu:
Meski demikian, adalah penting untuk menganggarkan berapa banyak pengambilan vitamin yang larut dalam air setiap hari. Para ahli kini menganggap vitamin yang larut dalam air secara berlebihan boleh berbahaya bagi tubuh. Beberapa jenis vitamin yang larut dalam air boleh meningkatkan risiko penyakit khusus.
Misalnya, kelebihan vitamin B6 berisiko membawa gangguan saraf. Sementara itu, terlalu banyak vitamin C boleh meningkatkan kemungkinan terbentuknya batu buah pinggang.
Lalu, kelebihan vitamin B3 atau niasin boleh mencetuskan sensasi terbakar (perih) pada kulit wajah dan sekitarnya. Bahkan, asam folat yang dikenal banyak faedah bagi tubuh boleh mencetuskan kekurangan vitamin B12, terutama pada usia di atas 50 tahun.
Utamakan mendapatkan vitamin yang larut dalam air dari bahan makanan secara semula jadi. Tambahan dan dos vitamin ini dianjurkan untuk dilakukan setelah berunding dengan doktor atau pakar nutrisi.
Yang termasuk vitamin yang larut dalam air antara lain vitamin C, kumpulan vitamin B, dan asam folat. Sementara itu, vitamin yang larut dalam lemak termasuk di antaranya ialah vitamin A, vitamin D, vitamin E, dan Vitamin K.
Mengenali Ciri-cirinya
Perbezaan utama antara vitamin yang larut dalam air dengan yang larut dalam lemak ialah bagaimana tubuh menguraikan dan menyimpannya. Jika vitamin yang larut dalam air tidak akan disimpan dalam tubuh, sedangkan vitamin yang larut dalam lemak akan disimpan dalam jaringan lemak dan hati.Agar pengambilan vitamin yang larut dalam air dapat berkhidmat maksimal dalam tubuh, anda harus tahu ciri-cirinya, iaitu:
- Buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, susu, dan produk olahan susu lain banyak mengandungi vitamin yang larut dalam air. Selain itu, vitamin ini boleh didapati dalam telur, hati, oatmeal, ikan, cendawan, kacang-kacangan, dan lain-lain.
- Vitamin yang larut dalam air boleh dikurangkan apabila mengalami pemanasan semasa proses memasak atau banyak terdedah kepada udara.
- Bagaimana terbaik memproses bahan makanan mengandungi vitamin larut dalam air ialah dengan dikukus atau dibakar. Disyorkan untuk mengelakkan memasaknya di dalam air.
- Tubuh akan membuang kelebihan vitamin yang larut dalam air ketika buang air kecil. Hal ini berbeza dengan vitamin yang larut dalam lemak, vitamin akan tetap tersimpan dan dapat sewaktu-waktu digunakan saat diperlukan. Sehingga, pengambilan makanan mengandungi vitamin yang larut dalam air atau makanan tambahan perlu dilakukan lebih teratur.
Tetap Awas Pada masa Berlebihan
Tubuh akan menyerap vitamin yang larut dalam air mengikut keperluan, kemudian akan mengeluarkan vitamin yang berlebihan ketika buang air kecil. Tapi sebuah kajian menunjukkan berlakunya penurunan jumlah vitamin dan nutrisi tertentu dalam urine ketika berpuasa. Ini bermakna tidak semua vitamin yang berlebihan keluar melalui air kencing.Meski demikian, adalah penting untuk menganggarkan berapa banyak pengambilan vitamin yang larut dalam air setiap hari. Para ahli kini menganggap vitamin yang larut dalam air secara berlebihan boleh berbahaya bagi tubuh. Beberapa jenis vitamin yang larut dalam air boleh meningkatkan risiko penyakit khusus.
Misalnya, kelebihan vitamin B6 berisiko membawa gangguan saraf. Sementara itu, terlalu banyak vitamin C boleh meningkatkan kemungkinan terbentuknya batu buah pinggang.
Lalu, kelebihan vitamin B3 atau niasin boleh mencetuskan sensasi terbakar (perih) pada kulit wajah dan sekitarnya. Bahkan, asam folat yang dikenal banyak faedah bagi tubuh boleh mencetuskan kekurangan vitamin B12, terutama pada usia di atas 50 tahun.
Utamakan mendapatkan vitamin yang larut dalam air dari bahan makanan secara semula jadi. Tambahan dan dos vitamin ini dianjurkan untuk dilakukan setelah berunding dengan doktor atau pakar nutrisi.
Bagaimana Optimumkan Pengambilan Vitamin Yang Larut Air
4/
5
Oleh
shella