Wednesday, February 1, 2017

Siasat Makanan Ringan Sihat Menjadikan Badan Tetap Sihat

Berat badan ideal membesarkan kemungkinan untuk sentiasa sihat, serta mempunyai penampilan yang prima. Pelbagai macam cara dijalankan untuk mengelakkan penambahan berat badan, termasuk mengelakkan makanan ringan di sela-sela waktu makan. Benarkah langkah tersebut berkesan?

Jika anda sengaja mengelakkan makanan ringan untuk mengurangkan asupan kalori, ada baiknya anda berfikir semula. Di samping dapat membantu membekalkan tenaga di sela-sela waktu makan, makanan ringan yang sihat juga dapat membantu anda terhindar dari makan berlebihan, sekali gus mengekalkan metabolisme pembakaran lemak dalam tubuh.

Siasat Makanan Ringan Sihat Menjadikan Badan Tetap Sihat

Tidak hairanlah jika makanan ringan yang tepat justru dapat membantu mengelakkan berat badan bergerak naik, bahkan membantu menurunkannya.

Kandungan serat dan protein

Gula darah akan turun sekitar 3-5 jam selepas anda makan. Mengambil makanan ringan dalam hidangan kecil beberapa kali dalam sehari dapat membantu mengekalkan metabolisme tubuh dan gula darah. Sebab rasa lapar hanya akan melambatkan metabolisme, sehingga anda makin terdedah untuk mengalami pertambahan berat badan.

Biasanya, makanan ringan yang dikaitkan dengan makanan manis, seperti kek, biskut, ais krim, atau kacang berondong. Tetapi makanan ringan yang seperti ini lebih banyak mengandungi lemak dan karbohidrat tinggi dengan nilai pemakanan yang minimum.

Berbeza dengan makanan ringan yang manis dan kalori tinggi yang hanya akan memberi tenaga dalam masa yang singkat, makanan ringan yang sihat akan membekalkan tenaga untuk jangka masa lebih panjang. Makanan ringan yang sihat juga akan mengelakkan rasa mengantuk yang biasanya terjadi lantaran terlalu banyak mengambil gula.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk mengambil makanan ringan dengan perbandingan nutrisi dan kalori yang tepat. Salah satu kombinasi nutrisi makanan ringan yang sihat ialah protein dan serat.

Protein akan membantu pembangunan massa otot yang lebih ramping sekaligus menggalakkan metabolisme dan meningkatkan pembakaran kalori. Sementara itu, serat akan membantu memperbaiki pencernaan dan mengelakkan anda mengambil lebih banyak lemak dan gula.

Lalu berapa hidangan makanan ringan yang tepat? Jika anda ingin makanan ringan yang berguna optimum dan tidak mengganggu hidangan semasa waktu makan tiba, sebaiknya makanan ringan tidak mengandungi lebih dari 200 kalori, dengan 10 gram protein, dan 5 gram serat.

Jenis Makanan yang Tepat

Untuk mengekalkan dan mengurangkan berat badan, justeru makanan ringan boleh menjadi alat yang penting. Memenuhi keperluan nutrisi tubuh tiap beberapa jam akan mengekalkan kinerja metabolisme dan gula darah stabil.

Hanya saja makanan ringan yang sihat terkadang tampak membosankan. Selain itu jika anda hanya mengambil jenis yang itu-itu saja. Tidak hanya menimbulkan rasa bosan, boleh jadi asupan nutrisi makanan ringan yang anda tidak sesuai dengan yang diperlukan tubuh. Tidak hairan jika kemudian, donat atau ais krim kelihatan sangat menggoda.

Tidak usah bimbang, anda boleh memilih atau membuat kombinasi sendiri dari kumpulan makanan di bawah ini sebagai gabungan makanan ringan yang sihat.

Produk olahan susu rendah lemak

Keju, yogurt, dan produk olahan susu lain merupakan sumber kalsium dan protein, serta vitamin dan mineral lain. Untuk makanan ringan, pilih produk rendah lemak. Sebahagian lagi, mempunyai tambahan gula. Sebaiknya anda memilih produk dengan label tanpa pemanis tambahan atau label rendah kalori

Biji-bijian utuh

Makanan ringan yang diperbuat daripada biji-bijian utuh, kaya akan serat dan karbohidrat kompleks supaya badan sentiasa bertenaga.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Dengan mengambil kedua-dua makanan ini akan memberi rasa kenyang dengan asupan kalori yang sedikit. Buah-buahan dan sayur sekaligus mengandung vitamin, mineral, serta zat gizi berguna lain.

Kacang dan biji-bijian

Berkat kandungan protein dalam kacang dan biji-bijian, makanan ringan jenis ini akan membuat anda tidak berasa lapar lebih lama. Kedua-duanya juga mengandungi lemak tidak tepu yang sihat. Tetapi jangan mengambil berlebihan kerana kadar kalorinya cukup tinggi.

Contoh Gabungan Camilan Sihat Tetap Lazat

Dengan perancangan dan persiapan yang tidak terlalu menyusahkan, anda boleh mendapatkan makanan ringan yang sihat dalam jangkauan anda. Termasuk di dalamnya sebagai langkah untuk menangkis godaan makanan ringan berkalori tinggi.

Berikut ini beberapa idea makanan ringan yang sihat namun tetap lazat di lidah.

Epal dan susu bebas lemak

Mengambil epal sebagai makanan ringan adalah salah satu pilihan yang baik. Tetapi lebih baik jika dilengkapi dengan protein supaya lebih mengenyangkan, seperti susu bebas lemak. Kandungan protein di dalamnya akan mengekalkan tahap tenaga dan melambatkan rasa lapar hingga beberapa jam ke depan.

Es Teh Hijau dengan daun pudina

Apakah makanan ringan yang selalu bermakna makanan? Tidak juga. Sebagai alternatif, anda boleh memilih minuman bebas kalori ini. Terutamanya jika anda tidak merasa terlalu lapar. Teh hijau dianggap dapat membantu orang yang sedang berusaha mengurangkan berat badan terima kasih kandungan antioksidan yang menggalakkan metabolisme tubuh.

Telur rebus dan sayur asparagus

Gabungan antara telur rebus dan sayur asparagus adalah makanan ringan yang sangat sesuai. Kandungan kaya serat dari asparagus menyeimbangkan protein semulajadi dari telur. Di samping itu, asparagus juga mengandung asam folat dan vitamin B6 dan vitamin E yang akan membantu membakar lemak dalam tubuh.

Oatmeal dan strawberi

Jangan salah mengertikan pengambilan oat hanya untuk sarapan pagi. Oatmeal yang sesungguhnya baik untuk kesihatan jantung ini boleh digunakan pada bila-bila saja. Dengan kandungan serat tinggi, oatmeal akan membantu mengekalkan kadar gula darah tidak menurun secara drastik. Tambahan buah beri tidak hanya sekadar memperkaya rasa, tetapi juga memberi tambahan vitamin C. Strawberi boleh menjadi pilihan sebagai pelengkap oatmeal yang lazat.

Kacang edamame

Satu cawan edamame dapat mencukupi 1/3 keperluan serat dan protein harian anda. Jika anda ingin merasa kenyang lebih lama, makan langsung dari kulitnya. Penyelidikan menunjukkan, seseorang akan merasa makan lebih banyak jika melihat sisa-sisa dari makanan yang diambil.

Pisang dengan mentega kacang

Jangan puas hanya dengan memakan buah pisang. Anda boleh menambah satu sudu makan mentega kacang di atasnya. Di samping asupan karbohidrat, anda juga sekaligus memperoleh protein yang akan mengekalkan tahap tenaga selama berjam-jam. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan mentega kacang pada pagi hari dapat membendung selera makan anda sepanjang hari.

Di samping kombinasi di atas, anda boleh membuat makanan ringan yang sihat yang sesuai dengan selera anda sendiri. Dengan nutrisi dan hidangan yang tepat, bukan mustahil sajian ini justru dapat membantu anda meraih berat badan yang diinginkan.

Related Posts

Siasat Makanan Ringan Sihat Menjadikan Badan Tetap Sihat
4/ 5
Oleh