Diantara beberapa barisan sarapan, roti adalah salah satu barisan yang tergolong praktikal. Di Negara ini, jenis roti yang paling banyak ditemui ialah roti tawar putih. Malangnya, pengambilan roti jenis ini disyorkan untuk dihadkan.
Biasanya, bahan pembuat roti tawar putih iaitu tepung. Tepung yang digunakan diperbuat daripada gandum yang sebahagian besar lapisan kulit kasar dan kulit arinya telah hilang semasa pengilangan. Proses ini yang membolehkan roti tawar putih bertahan lebih lama, kerana minyak semula jadi daripada gandum telah banyak hilang.
Mempengaruhi suasana hati
Kajian terbaru mendapati adanya kaitan dari pengambilan karbohidrat rafinasi, seperti roti tawar putih, dengan kemurungan pasca menopause. Beberapa gejala yang timbul seperti perubahan suasana hati yang cepat, keletihan, dan gejala kemurungan lain.
Mencetuskan kenaikan berat badan.
Kelebihan pengambilan gula dari roti tawar putih yang tidak langsung digunakan sebagai tenaga, mungkin akan disimpan sebagai lemak pada tubuh. Selain itu, roti tawar putih juga mencetuskan rasa lapar lebih cepat, sehingga kemungkinan pengambilan kalori akan meningkat.
Meningkatkan gula darah dengan cepat.
Peningkatan gula darah boleh terjadi kerana rendahnya serat dan protein dalam roti tawar putih, sehingga boleh segera diserap tubuh.Gula darah akan mengejut tinggi kadarnya. Hal ini tentu membuat seseorang lebih sukar mengawal kadar gula darahnya. Sebuah kajian menunjukkan, perlu menghadkan pengambilan produk rafinasi seperti tepung akan menurunkan risiko diabetes jenis 2.
Kandungan nutrisi yang rendah
Apabila biji-bijian diolah menjadi tepung untuk roti tawar putih, lapisan-lapisan yang sarat kandungan serat dan protein akan terbuang. Meski sebahagian roti tawar putih ditambah zat gizi seperti vitamin B dan zat besi, namun serat dan protein di dalamnya jauh lebih sedikit berbanding tepung gandum utuh.
Peluang penggunaan pemutih.
Pada masa ini sebahagian negara melarang penggunaan bahan-bahan pemutih tepung, kerana risiko terhadap kesihatan. Diketahui, untuk membuat roti tawar putih yang tidak mempunyai warna kusam dan tampak cerah, sering digunakan beberapa zat pemutih seperti kalium bromat,
Tetapi, jangan langsung termakan label pada bungkusan roti tawar. Jika tertulis, diperbuat daripada biji-bijian utuh, sebaiknya lihat lagi bahan-bahannya lebih teliti. Ada sebahagian roti tawar yang mendakwa diperbuat dari biji-bijian utuh, namun sebenarnya tetap menggunakan tepung rafinasi untuk bahan utama.
Sebahagian roti tawar juga mengandungi sodium yang membantu memperbaiki rasa dan mengawal yis. Rata-rata setiap lembar roti tawar mengandungi 200 miligram sodium. Pertimbangkan pengambilan roti tawar dengan batas maksimum pengambilan sodium maksimum 1,800 miligram per hari.
Jika diambil berlebihan, roti tawar tetap boleh membawa tubuh mendapatkan kalori tambahan yang dapat menyebabkan kesan negatif.
Pengambilan dengan bijak roti tawar untuk anda dan keluarga. Pilih roti tawar yang anda anggap terbuat dari bahan terbaik. Berunding dengan pakar pemakanan jika mempunyai keadaan kesihatan khusus sebelum mengambilnya.
Biasanya, bahan pembuat roti tawar putih iaitu tepung. Tepung yang digunakan diperbuat daripada gandum yang sebahagian besar lapisan kulit kasar dan kulit arinya telah hilang semasa pengilangan. Proses ini yang membolehkan roti tawar putih bertahan lebih lama, kerana minyak semula jadi daripada gandum telah banyak hilang.
Mengambil kira Risiko Kesihatan
Ada pelbagai sebab roti tawar putih sebaiknya digunakan secara terhad, iaitu:Mempengaruhi suasana hati
Kajian terbaru mendapati adanya kaitan dari pengambilan karbohidrat rafinasi, seperti roti tawar putih, dengan kemurungan pasca menopause. Beberapa gejala yang timbul seperti perubahan suasana hati yang cepat, keletihan, dan gejala kemurungan lain.
Mencetuskan kenaikan berat badan.
Kelebihan pengambilan gula dari roti tawar putih yang tidak langsung digunakan sebagai tenaga, mungkin akan disimpan sebagai lemak pada tubuh. Selain itu, roti tawar putih juga mencetuskan rasa lapar lebih cepat, sehingga kemungkinan pengambilan kalori akan meningkat.
Meningkatkan gula darah dengan cepat.
Peningkatan gula darah boleh terjadi kerana rendahnya serat dan protein dalam roti tawar putih, sehingga boleh segera diserap tubuh.Gula darah akan mengejut tinggi kadarnya. Hal ini tentu membuat seseorang lebih sukar mengawal kadar gula darahnya. Sebuah kajian menunjukkan, perlu menghadkan pengambilan produk rafinasi seperti tepung akan menurunkan risiko diabetes jenis 2.
Kandungan nutrisi yang rendah
Apabila biji-bijian diolah menjadi tepung untuk roti tawar putih, lapisan-lapisan yang sarat kandungan serat dan protein akan terbuang. Meski sebahagian roti tawar putih ditambah zat gizi seperti vitamin B dan zat besi, namun serat dan protein di dalamnya jauh lebih sedikit berbanding tepung gandum utuh.
Peluang penggunaan pemutih.
Pada masa ini sebahagian negara melarang penggunaan bahan-bahan pemutih tepung, kerana risiko terhadap kesihatan. Diketahui, untuk membuat roti tawar putih yang tidak mempunyai warna kusam dan tampak cerah, sering digunakan beberapa zat pemutih seperti kalium bromat,
Petua Pilih Roti Tawar
Berbanding roti tawar putih, maka roti tawar dari biji-bijian utuh atau gandum mengandungi lebih banyak nutrisi yang bermanfaat untuk tubuh. Misalnya kandungan protein yang lebih tinggi dan kaya serat, mineral, vitamin, antioksidan, sekaligus rendah lemak dan bebas kolesterol.Tetapi, jangan langsung termakan label pada bungkusan roti tawar. Jika tertulis, diperbuat daripada biji-bijian utuh, sebaiknya lihat lagi bahan-bahannya lebih teliti. Ada sebahagian roti tawar yang mendakwa diperbuat dari biji-bijian utuh, namun sebenarnya tetap menggunakan tepung rafinasi untuk bahan utama.
Sebahagian roti tawar juga mengandungi sodium yang membantu memperbaiki rasa dan mengawal yis. Rata-rata setiap lembar roti tawar mengandungi 200 miligram sodium. Pertimbangkan pengambilan roti tawar dengan batas maksimum pengambilan sodium maksimum 1,800 miligram per hari.
Jika diambil berlebihan, roti tawar tetap boleh membawa tubuh mendapatkan kalori tambahan yang dapat menyebabkan kesan negatif.
Pengambilan dengan bijak roti tawar untuk anda dan keluarga. Pilih roti tawar yang anda anggap terbuat dari bahan terbaik. Berunding dengan pakar pemakanan jika mempunyai keadaan kesihatan khusus sebelum mengambilnya.
Ini Sebab Pengambilan Roti Tawar Putih Sebaiknya Dihadkan
4/
5
Oleh
shella