Friday, December 23, 2016

Makanan Organik Pastikah Lebih Sihat?

Bahan makanan organik konon dituntut lebih menyihatkan berbanding bahan makanan yang dibangunkan dengan pertanian dan penternakan non-organik. Iya kah?

Perbezaan bahan makanan organik dengan non-organik berada dari cara petani dan penternak memproses sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan daging yang akan dijual untuk dimakan. Petani dan penternak organik tidak menggunakan bahan-bahan sintetik seperti racun perosak dan baja pada tanaman, atau suntik antibiotik pada haiwan yang mereka pelihara.

Makanan Organik Pastikah Lebih Sihat?

Mengapa Mengambil Makanan Organik?

Beberapa orang mula memilih untuk membeli bahan makanan organik berbanding bahan yang dibangunkan dengan kaedah konvensional. Ada banyak sebab mengapa makanan organik menjadi pilihan, antara lain:

Bahan makanan organik dituntut lebih ramah lingkungan

Pertanian organik bertujuan untuk mengekalkan kemampanan air dan tanah dengan mengurangkan pencemaran bahan racun perosak sintetik.

Sebahagian orang berhujah bahawa bahan makanan organik terasa lebih enak

Hal ini boleh jadi dikarenakan pertanian organik amnya memproses tanaman dalam jumlah terbatas dan terus menjual ke pasaran terdekat dari lokasi pertanian tersebut. Makanan yang segar akan terasa lebih enak.

Bahan makanan organik di dakwa tidak mengandungi bahan tambahan

Seperti bahan pengawet, pemanis buatan, perasa / monosodium glutamate (MSG), atau bahan pewarna dan perisa.

Bahan makanan organik didakwa tidak mengandung racun perosak

Petani konvensional pada amnya menggunakan racun perosak sintetik untuk melindungi sayur-sayuran dan buah-buahan dari cendawan, hama dan serangga. Racun ini akan terus meninggalkan sisa yang melekat pada sayuran dan buah-buahan sehingga dikhuatiri berisiko pada manusia yang memakannya. Sedangkan petani organik menggunakan pemangsa semulajadi atau perangkap serangga untuk memberantas hama dan serangga. Meski demikian, jika ada penggunaan kadar racun perosak pada bahan makanan organik maupun non-organik amnya tidak melebihi kadar yang dianjurkan kerajaan.

Ada banyak hal yang harus dipenuhi pengeluar yang ingin merangkumkan label 'organik' pada bahan makanan yang akan dijual. Antara lain:

  • Tumbuh-tumbuhan tidak ditumbuhkembangkan dengan racun perosak termasuk racun herba, baja sintetik, sisa lumpur, bioteknologi, atau radiasi ion.
  • Daging boleh diberi label organik jika haiwan yang diternak diberi makanan organik dan tidak diberi antibiotik dan hormon pertumbuhan. Haiwan-haiwan ini juga harus cukup mendapat akses ke tempat terbuka seperti rumput di tanah lapang.


Sampingan Lain Makanan Organik

Soalan kemudiannya ialah: apakah bahan makanan organik benar-benar membawa faedah kesihatan? Belum ada jawapan pasti soal ini. Ini disebabkan kerana sangat sedikit bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan makanan organik benar-benar membawa manfaat kesihatan bagi seseorang dibanding makanan konvensional.

Meski banyak membawa faedah, namun memakan makanan organik juga membawa kesan sebagai berikut:

  • Kerana tidak menggunakan racun perosak dan bahan tambahan lain, bentuk dan penampilan makanan organik mungkin tidak semenarik bahan makanan konvensional. Warnanya barangkali tidak begitu cerah, ukurannya tidak begitu besar, atau ada lubang-lubang pada sayur atau buahnya.
  • Racun perosak sintetik bukanlah satu-satunya perkara yang mengancam kesihatan makanan kerana terdapat juga racun alami yang digunakan sebagai racun perosak natural untuk melindungi tanaman organik. Solanin ialah salah satu contohnya. Jika tertelan, bahan yang dihasilkan kentang ini boleh menyebabkan gangguan.
  • Harga bahan makanan organik lebih tinggi berbanding bahan makanan konvensional kerana pertanian dan penternakan organik perlu kaedah rawatan khusus.
  • Bahan makanan organik lebih cepat reput kerana tidak mengandungi unsur bahan pengawet.


Namun kesan-kesan di atas tidak bermakna bahawa kualiti bahan makanan organik boleh lebih rendah daripada makanan non-organik kerana standard keselamatan makanan yang diterapkan harus sama.

Adakah Makanan Organik Memang Lebih Sihat untuk Bayi?

Penyelidikan mendapati bahawa tidak ada perbezaan dalam hal kandungan nutrisi yang ada dalam bahan makanan organik berbanding dengan makanan yang dibangunkan pertanian konvensional. Hanya beberapa jenis sahaja seperti susu organik yang mempunyai kandungan asid lemak omega-3 lebih tinggi daripada susu non-organik yang berguna sebagai perlindungan daripada penyakit jantung.

Titik penting dari memberi makanan organik pada bayi ialah berkurangnya risiko anak anda terdedah kepada racun perosak yang amnya ada dalam bahan makanan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam secara konvensional. Hal ini dikarenakan bayi tentu cenderung lebih berisiko mengalami gangguan akibat pendedahan kepada racun perosak berbanding orang dewasa. Meski demikian, sebenarnya kadar racun perosak dalam bahan makanan non-organik amnya juga tidak melebihi had maksimum yang ditetapkan kerajaan.

Haiwan yang diternak tidak secara organik kemungkinan telah menerima suntikan antibiotik atau rawatan lain untuk mencegah risiko penyakit. Beberapa penyelidik percaya bahawa kandungan bahan ini dalam tubuh haiwan yang dimakan boleh membahayakan kesihatan. Namun hal ini masih perlu diteliti lebih lanjut kebenarannya.

Meski demikian, jika haiwan yang diternak dengan cara organik dalam keadaan sakit, kadang-kadang ia juga perlu ditangani dengan suntik antiobiotik atau ubat-ubatan lain. Hal terpenting di atas pilihan organik atau tidak ialah memberikan nutrisi yang cukup dan lengkap bagi si bayi. Makanan organik tidak selalu bermakna pilihan lebih sihat.

Bagaimana Agar Lebih Sihat?

Orang yang memakan sayur dan buah-buahan organik lebih tidak berisiko terdedah kepada sisa-sisa racun perosak, begitu juga yang memakan daging yang diternak secara organik lebih tidak berisiko terdedah kepada bakteria yang dapat bertahan terhadap antibiotik. Meskipun demikian, belum dijumpai faedah kesihatan yang signifikan dari memakan bahan makanan organik. Terdapat banyak faktor lain yang menentukan kesihatan seseorang di samping pilihan pengambilan makanan organik atau konvensional.

Sebenarnya perkara terpenting bukan pada sama ada bahan makanan anda organik atau bukan. Namun pastikan anda memproses bahan-bahan makanan tersebut sebelum diambil, sebagai berikut:

  • Mengambil pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan, dan protein dapat mengurangkan risiko pendedahan terhadap satu jenis racun perosak.
  • Bacalah label makanan bungkusan dengan baik. Walaupun diberi label organik, namun boleh saja produk tersebut masih mengandungi kalori, gula, dan garam dalam kadar berlebihan.
  • Untuk mendapat bahan makanan segar, belilah buah-buahan dan sayur sesuai musimnya, atau lebih baik lagi belilah langsung dari petani tempatan.
  • Cuci buah dan sayur-sayuran di bawah air mengalir sebelum diambil atau diolah. Dengan mencuci, amnya kotoran, debu, bakteria, dan bahan kimia yang melekat pada lapisan kulit akan hilang. Meski demikian, tetap ada bahan racun perosak tertentu yang tidak dapat hilang dengan dibasuh. Ini boleh diatasi dengan mengupas kulitnya untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada racun perosak. Di sisi lain, mengupas kulit buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu memang berisiko menghilangkan sebahagian serat dan nutrisi.


Baik makanan organik maupun non-organik, jika anda ingin mendapat nutrisi maksimum dari makanan, konsumsilah sayur-sayuran dan buah-buahan dalam keadaan segar. Nutrisi yang ada dalam buah-buahan yang mengandungi vitamin C misalnya boleh mengalami pengoksidaan dari masa ke masa. Maka walaupun anda mempunyai limau organik, tetapi jika anda menyimpannya sekian lama dalam peti sejuk, maka anda boleh jadi kehilangan banyak nutrisi buah tersebut.

Related Posts

Makanan Organik Pastikah Lebih Sihat?
4/ 5
Oleh